9.1 C
București
joi, aprilie 22, 2021

FORMAȚIE DE TROMPETE ȘI TROMBOANE

Daca despre eficienta actiunii alesilor ne-am lamurit, mai ramane sa clarificam si prestatia lor in public.

Este vizibila, slava Domnului!

Toti au un loc sub soarele mediatic.

Prin prisma principiului constitutional poti intelege ca in afara vorbelor necenzurate (nici macar de bunul simt) rolul lor este minor. Te-ai astepta ca intr-o asemenea situatie sa incepem sa vedem o profesionalizare a discursului public, sa beneficiem de o competitie avansata de idei si discursuri inteligente.

In schimb, tot ce vedem este un concurs al amatorismului comunicational.

Oare de ce fiecare lider se achita de nevoia de comunicare cu publicul ignorand abilitatile necesare?

De ce ii vedem cum abuzeaza prin nestiinta lor, prin defectele evidente de dictie, frazare, logica si altele, fara ca nimeni sa-i opreasca?

Sau macar sa-i invete, or sa-i sfatuiasca!

Pentru ca aici este vorba de un pic de egocentrism (orgoliu), un pic de grandomanie si un pic de aroganta.

Iar, in ultimul rand, vine si ratiunea.

Oameni care au grave lacune comunicationale sunt imperturbabili in insistenta lor de adresare publica.

Toti cred ca un purtator de cuvant, un expert in comunicare le este inutil.

Ca le fura momentul de glorie, le rapesc din notorietate sau ca le scot in evidenta defectele. Dar nu le-a trecut niciodata prin cap ca arta comunicarii se atinge prin talent, abilitati exersate si multa rigoare intelectuala.

Sa va dau cateva exemple.

Ministerul Sanatatii si Institutul de sanatate publica au primit mai multe solicitari din sistemul medical privat pentru stabilirea unui protocol de testare, a unui cadru legal pentru realizarea de teste pentru secventierea tulpinilor noului coronavirus și a unui sistem de decontare, asa cum exista pentru testele RT-PCR. Statul are o capacitate foarte limitata sa faca aceste teste. Si totusi, prefera sa nu primeasca sprijin de la privati.

Cum comunica aceasta decizie?

Prin pasarea problemei de la Ministerul Sanatatii la INSP. Fiecare institutie o lasa pe cealalta sa comunice public justificarea inactiunii.

Simona Halep s-a vaccinat cu Pfizer, peste rand. O stire banala, mai precis o non stire. Insa autorii momentului mediatic au dorit sa fie cunoscuta si exploatata aceasta oportunitate de promovare. Dar au facut o eroare.

Au fost negljjenti in impachetarea corespunzatoare a povestii.

Presa, circumspecta, a pus intrebari si a aflat ca Simona Halep si-a dorit un vaccin in dauna altuia. Motivul real a fost ca se grabea sa scape  mai repede de schema de imunizare. Dar acest fapt contrazicea decizia autoritatilor prin care nimeni nu se poate vaccina preferential. Si atunci s -a inventat, la repezeala, o justificare: Agentia internationala anti drog nu accepta vaccinul Astra Zeneca pentru sportivi.

Un argument fals confirmat rapid de jurnalistii care au verificat la autoritatea respectiva. Alta eroare de comunicare imputabila autoritatilor care nu apeleaza la experti veritabili in comunicarea publica.

Vine Martisorul! Si tot nu este clar daca il oferim si cum. Pentru ca la varful ierarhiei decizionale sunt pareri contrare, exprimate public. Mai intai, un secretar de stat din Ministerul educatiei care sustine urmatoarele: ”Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor.” Apoi il contrazice ministrul: “Ordinul de ministru comun, educație – sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal”.

Apoi intervine si ministrul sanatatii care, ironic, le transmite celor care se incumeta sa ofere martisoare sa-si puna manusi.

O noua eroare de comunicare.

Majora, as spune, fiindca dovedeste si o lipsa de coordonare intre institutii.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.