‘I don’t think this is a second surge . . . I think this is a continuation of the first wave and it was a failed effort to stop the first wave in the country.”(FT) Este declarația secretarului pentru Sănătate al guvernului american. Și este adevărat ce spune: fereastra de oportunitate s-a închis, lucrurile vor continua.

Nu la amplitudinea de la început, nu cu aceleași efecte dramatice, dar va continua. Acum important este să înțeleagă decidenții de ce, și unde au greșit. Să țintească mai bine măsurile de combatere a infectării. Să recalibreze campaniile de comunicare publică. Să depolitizeze abordarea acestei crize. Să implice pe toți cei care pot oferi soluții pertinente. Nu e momentul reînchiderii economiei, pentru transformarea crizei sanitare într-una socială va cu adevărat un dezastru. Dacă ceva nu trebuie să mai fie ca până acum este rapacitatea marelui capital, care refuză să asume o parte din costurile crizei.

Ceea ce nu văd eu este un efort de a construi alternative la actualul sistem economic-de care depinde și rezolvarea crizei sanitare-care să păstreze pacea socială. Politicul să-și amintească responsabilitățile sale, iar guvernările să urmeze agendele publice și servirea binelui public. Dar n-ai să vezi așa ceva.

PS: NYTimes: actuala criză din SUA nu seamănă cu nimic din ce se întâmplă în țările bogate. Poate. Dar poate în SUA bogăția e prost distribuită…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.