Stiti opinia mea despre impostura din Romania. Este la cote inalte si provine din pacatul originar al gratierii morale a tuturor complicilor regimului comunist. Nu am actionat la timp, acum suntem napaditi de lichele si farisei ai profesionalismului.

Dar asta nu este o fatalitate. Mai curand, vedem cum se multiplica printr o contraselectie intentionata multimea celor fara prea multa constiinta. Cand iti propui sa conduci o masa eterogena de indivizi, cauti mai cu seama pe cei care au opinii ferme si explicite. Pe ei ii vei coopta in echipa ca lideri, daca vei adopta stilul de conducere democratic. Invers, daca acestia te surclaseaza ii vei elimina, iar cei slabi sau slugarnici iti vor asigura controlul autoritar al multimii.

Priviti cum se recruteaza la noi, respectiv la occidentali, candidatii pentru diferite pozitii si demnitati. Noi ne lipsim de oamenii cu experienta inalta si realizari profesionale si indestulam gura infometata a indivizilor fara cariera si cu o vechime in profesie irelevanta.

Un demers absurd al involutiei noastre ca natiune face ca tot mai multi sefi sa fie tineri si plini de energie, ca si cum meritele se pot aduna ca gradele sau decoratiile in razboi. La americani, spre exemplu, este exact opusul. Accesul in functii este direct proportional cu cresterea in varsta si cu acumularea de intelepciune.

In Roma antica alegerea unui consul era conditionata de varsta de 43 de ani si de ocuparea succesiva (in ordine crescanda) a trei demnitati publice. Am vazut cum si-a ales noul presedinte american colaboratorii sai din structurile strategice al administratiei. Multi dintre ei au fost in perioada de activitate timpurie comunicatori sau constructori de discursuri, au urmat scoli renumite si au activat in pozitii ierahice de asistent sau adjunct.

Toti au urcat inca o treapta in mod natural. Niciunul nu este in intervalul generational 30 – 40 de ani. Toti au promovat in palierul decizional superior fata de pozitia detinuta in administratia Obama. O dovada ca nu varsta, ci calificarea si experienta sunt atributele unei administratii publice profesioniste Dar la noi, schimbarile politice sunt vesnice refaceri ale echipelor, sunt permanente reorganizari de personal in care se renunta la unii in dauna altora.

De aceea impostura este la putere. Si astfel, in lipsa unui plan de cariera si a unei predictibilitati in functia publica, statul sufera de vulnerabilizare cronica.  

De Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.