9.1 C
București
joi, aprilie 22, 2021

Falia dintre cele doua lumi imbibate de dispret si frustrari reciproce

Pe problema minerilor Sosoaca bifeaza din nou, sistematic, are agendă burdusita cu tot ce e mai outrageous posibil pentru lumea fină de la oras: mineri, moaste, covid, tot.

Devine tot mai clar ca atacul nu e la guvern, miza ar fi prea mica, e mult mai vast, vizeaza falia dintre cele doua lumi imbibate de dispret si frustrari reciproce: noi, asa zisa lume buna si ei, restul…

E tentant s-o subestimam pe Sosoaca, mai mult ca sigur ca nu va obtine mare branza pentru stomacul propriu si va sfarsi intr-o balta de mizerie paranoida, dar nu asta e subiectul.

Subiectul e falia.

Care va creste.

Daca totusi are o strategie, Sosoaca nu-si targeteaza electoratul decat prin ricoseu. Pe care il provocam noi scandalizandu-ne in masă si repetat la tot ce ne serveste ea cu mare tenacitate la fileu.

Ruptura nu se adanceste urmarind-o pe Sosoaca, ci urmarind reactiile lumii bune, aici e ricoseul.

Nu mai păsa nimanui de mineri, dar oprobiul covarsitor de ieri a reaprins lumina pe inca una dintre marile proteze sculptate adanc in memoria colectiva: culpabilizarea lor eterna; sufletele moarte dar neclintite din purgatoriu, dupa 30 de ani minerii starnesc pavlovian aceleasi identice revarsari de ura sociala. Pentru Sosoaca e suficient.

E indicatorul de care are nevoie pentru a le arata dezmostenitilor ca nu vor avea loc la masa plina niciodata.

Nici lor nu le mai pasă de mineri, dar majoritatea se regasesc istoric in soarta lor.

Nu doar pentru ca au pierdut competitia, ci pentru cat sunt de invinovatiti de o dreaptă fixista in teme si nemiscata ideologic de la Piata Universitatii si pana azi.

Adica de lumea buna.

In ’45, cand rusii au intrat in Prusia Orientala, in drum spre Berlin, au fost socati de bunastarea primilor nemti in civil intalniti in cale.

„Ce-au cautat la noi?”, s-au intrebat.

„Ce le lipsea?”

E inutil sa spun in ce forme de razbunare s-a tradus asta.

„Cat poate  sa ne urasca in continuare, ce le lipseste” se intreaba si non-lumea buna citindu-ne pe facebook.

Ii unge pe suflet Sosoaca. Ea e razbunarea lor. Sau doar inceputul.

Acum am sa fiu eu outrageous si am sa spun ca macar subiectul asta ar trebui dezamorsat prin adevar.

El nu-i elibereaza pe mineri de pacat, dar ni-l arata pe-al nostru.

Uitati va in jur si intrebati va de unde au aparut atatia legionari, oameni in plina putere, au 50 de ani majoritatea poate si peste, in realitate nu sunt neaparat mai multi.

Au prins curaj, atat. Au existat mereu. Au fost nucleul nasterii dreptei din Romania inca din 1990. Au fost parintii ei spirituali. Adolescentii de atunci, ingramaditi in jurul camarazilor batrani si ucenicilor lot duhnind a extrema dreapta, multi s-au dovedit si securisti ulterior. Are Hodor o lista a informatorilor plina de numele zilelor alora – Hossu Longin, Marian Munteanu si altii.

Sa nu amintim de formele originale, gen Ticu Dumitrescu, toti o apa si-un pamant acolo, liderii necontestati ai evenimentelor. De fapt, din pacate, Iliescu a exagerat destul de putin: Piata Universitatii era a lor, imi pare rau s-o spun. Mica burghezie care casca gura doar si-a luat, colateral, batele-n cap. Apoi, ranită, a supt pana la fund toata cultura politca de dreapta existenta azi in Romania – de la ei.

Acolo s-a sapat prapastia.

Stiu ca era frumos sa credem ca democratia s-a ciocnit cu minerii in 13-15 iunie.

Doar ca nu e asa.

Autor Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.