În ultimii ani şi, mai ales, în ultima vreme, s-a tot rostogolit ideea că nici nu se pune problema unei cenzuri practicate de Facebook şi alţi giganţi din social media, din moment ce aceştia sunt actori privaţi. Pe scurt, doar statul poate cenzura, nu şi privaţii. Se spune în plus că, dacă nu îţi mai place FB, eşti liber să pleci pe alte reţele sociale şi că accesul e oricum gratis. Deci, cu atât mai mult, apărătorii FB spun că nu ar fi vorba de cenzură. Tot raţionamentul ăsta e prost din mai multe motive:

1) Când un gigant ca Facebook sau Twitter are un monopol aşa de extins asupra comunicării, aceştia nu diferă prea mult de stat. Adică diferă, doar că singura deosebire între controlul guvernamental şi cel corporatist este că primul se exercită între graniţele unui stat, pe când al doilea e global.

2) Facebook şi restul reţelelor sunt considerate legal „spaţiu public”, chiar dacă deţinătorii sunt persoane private. Şi e firesc să fie aşa, căci şi un magazin e privat, dar e totodată spaţiu public, din care nu poţi fi dat afară doar pentru că patronului nu îi place de tine.

3) Faptul că eşti liber să pleci pe alte reţele este o prostie cât casa. E ca şi cum ai spune că eşti liber să pleci din ţara unde ai familia şi prietenii sau să faci cumpărăturile de la alt magazin dacă nu îţi place cum eşti tratat în ţara ta, respectiv in magazinul de vis-a-vis. Nu comentez cât de bună e turnura pe care a luat-o viaţa multor oameni de când există Fb, însă o parte din viaţa lor se desfăşoară în online. A-i priva de accesul la o „comunitate” în mijlocul căreia trăiesc zilnic, ore în şir, nu e foarte diferit de a-i exila dintr-o comunitate offline.3) Faptul că accesul e liber e o gogomănie şi mai mare decât ultima. Nu e gratis, atât timp cât îţi oferi datele personale. Ştiţi povestea: dacă ceva e gratis, atunci produsul eşti tu.

4) Mai există şi cei care spun că utilizatorii şi-au dat consimţământul pentru a respecta regulile comunităţii. Însă astfel de apărători ai cenzurii par să uite faptul că regulile pe care îţi dai acordul că le respecţi sunt atât de vagi, încât teoretic oricine poate fi cenzurat pentru că nu respectă regulile. Au fost atâtea cazuri în care diverşi utlizatori au fost blocaţi doar pentru că au criticat pe alţii care într-adevăr nu respectau regulile reţelei.

5) Unii vor spune că trebuie să fie trasată o limită, pe care utilizatorii să nu o poată depaşi. De exemplu, instigarea la crimă, la la violenţă etc. Cu asta sunt perfect de acord. Pe astea şi statul le condamnă şi nu se pune problema cenzurii. Însă, de cele mai multe ori, FB se comportă discreţionar punând limite mult mai dure şi, totodată, mai arbitrare decât statul.

de Daniel Nica

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.