Nu vreau să vorbesc despre ideea de responsabilitate în registrul pe care, cu siguranță, l-ați mai auzit.

„Trebuie să fii responsabil de faptele tale!”

Da, este  evident că așa e, cu toții ar trebui să fim responsabili de faptele noastre. Vreau să punctez acum un alt aspect al responsabilității – și anume acela că este un concept care, cu siguranță, este parte a comportamentului unui lider autentic.

Se vorbește atât de mult despre o criză de leadership în România.

Nu (mai) avem lideri  care să ne arate un țel, o cale, un liman.

Cred că unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este faptul că nu s-a înțeles că un lider se formează prin antrenarea unor comportamente. Cunoașterea, empatiea, echipa, comunicarea, responsabilitatea- iată doar câteva dintre elementele foarte necesare unui lider. 

Unui om care nu răspunde de faptele sale îi va fi foarte greu (spre imposibil) să devină cu adevărat un conducător.

Exercițiul de răspundere în fața propriilor comportamente și alegeri este în primul rând (așa cum este și firesc) un demers personal care se îmbunătățește în timp.

Pentru că da, această responsabilitate se șlefuiește prin exercițiu. Prin natura noastră umană suntem uneori înclinați spre greșeală, spre minciună, spre uitare, spre eroare.

Responsabilitatea este un „gest” care devine din ce în ce mai amplu și mai elegant în măsura în care este înțeles, dar mai ales exersat.

Cea mai  simplă strategie de dezvoltarea a responsabilității este cea legată de analiza propriului comportament în relația cu sinele. Asumarea acțiunilor proprii în relația cu eu-ul constituie prima treaptă spre responsabilitate, și, în același timp, primul pas spre a deveni liderul dezirabil și necesar.

Alin Comșa

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.