Anul 2019 corespunde cu anul 1722 conform teoriei lui Heribert Illig, care consideră că din istorie „lipsesc” aproape 3 secole, respectiv anii 614-911, adăugați pe timpul împăratului Otto al III-lea, cu acordul papei Grigore al V-lea. Ipoteza istoricului german se bazează pe deficitul dovezilor arheologice care pot fi datate fiabil ca aparținând anilor lipsă, pe deficiențele percepute ale metodelor radiometrice și dendrocronologice de datare a acestei perioade, precum și pe dependența excesivă a istoricilor medievali de sursele scrise.
Contraargumentul profesorului Steven Dutch de la Universitatea din Wisconsin-Green Bay e următorul – el se întreabă cum este posibil ca azi să fie anul 614 și Mohammed să fie doar un obscur comerciant vizionar din Arabia și în următoarea zi să fie 911 și ideile lui Mohammed să se extindă brusc de la Atlantic la Asia Centrală.
Acest așa-zis contraargument arată că, de fapt, profesorul n-a înțeles bine teoria, fiindcă ea afirmă că toți anii din istoria islamului sunt decalați și nu există vreo trecere bruscă de la o perioadă la alta. Acel an 622 în care debutează calendarul islamic e considerat la rândul lui un fals comis, de data aceasta, de istoricii arabi, care au încercat să ascundă faptul că Mahomed era creștin la origine și făcea parte din grupul ereticilor arieni care tocmai fuseseră excomunicați de către conciliul de la Niceea. Deci, calendarul islamic începe, de fapt, în 325 AD și a ajuns la anul 1440, iar dacă adunăm cele două numere obținem 1765, valoare apropiată de ceea ce rezultă din teoria lui Illig, respectiv 1722. Diferența provine din faptul că anul islamic este mai scurt decât cel creștin cu 11-12 zile și, posibil, din alte mici erori.
Paradoxul apare întrucât, la vremea respectivă, anii nu erau numerotați așa, ci se lua în considerare doar perioada de la începutul domniei fiecărui împărat. Deci nu s-au tăiat evenimentele, ci au fost „împinse” ceva mai în spate. Otto al III-lea ar fi domnit de fapt între 683-705 AD (oficial între 980-1002). Pentru a nu se produce confuzii, toți anii dinainte de 614 inclusiv rămân pe loc, toate evenimentele presupuse a fi avut loc între 615-911 (inclusiv cele din perioada lui Carol cel Mare) sunt considerate falsuri ale istoricilor, iar toți anii începând cu 912 trebuie modificați scăzând din cifra actuală 297 de ani.

de Gilly Graur

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.