Ultima reprezentatie cu public a presedintelui Donald Trump a fost si cea care i-a semnat condamnarea la disparitia din politica americana. Chiar daca are in spate voturile a 75 de milioane de americani, Trump si-a pierdut mare parte din sustinerea acestora pentru ca a depasit limitele razboiului politic.

Precipitarea democratilor care vor sa-l vada inculpat si destituit din functie, fara posibilitatea de a mai candida vreodata, a fost dublata de eliminarea imediata a acestuia de pe retelele sociale.

Miscarea la unison a corporatiilor big tech pune insa in discutie nu doar pedepsirea unui presedinte al Americii, ci si riscurile stergerii definitive din mediul virtual a oricarui utilizator.

Aceasta perspectiva i-a ingrijorat pe politicienii europeni care isi pun problema cine si in ce conditii are dreptul sa decida asupra corectitudinii exprimarii intr-un spatiu public.

Ani de zile aceleasi corporatii au refuzat sa intervina in moderarea sau pedepsirea limbajului urii, dezinformarii sau incitarii la acte imorale sau infactionale. Si iata ca, acum, motivate politic, au actionat brutal si fara rezerve.

Este, asadar, un moment extrem de important pentru impunerea unei noi abordari in spatiul online. Europa si America au destule reglementari care impun colosilor IT&C sa respecte, la randul lor, regulile comunitatii mondiale, asa cum si ei ne pretind noua. A venit timpul ca acestia sa nu se mai comporte discretionar si fara sa raspunda atunci cand gresesc.

As fi curios sa stiu, de exemplu, cine sunt acei romani care stabilesc in social media Facebook sau Twitter ce postare sau ce fel de limbaj este potrivit sau incorect. Cum sunt recrutati, ce criterii de selectie au, chiar ce discernamant poseda pentru a face judecati de valoare. Apoi, consider ca Uniunea Europeana trebuie sa impuna in acest an reglementari obligatorii pentru acesti controlori ai exprimarii libere.

Prin exclusivitate si monopol, devin mai puternici decat statele nationale si pe cale de consecinta, mai periculosi pentru libertatea tuturor.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.