Cifrele de azi, din Italia, sunt năucitoare, pentru că, dincolo de orice, au semnificația unui eșec. Care este sursa eșecului, asta trebuie aflat cu maximă celeritate. Unde au greșit, și când? Asta nu înseamnă, în niciun caz, căutarea de vinovați. Căutăm răspunsuri, ca să schimbăm ce este greșit în abordare. Iar analiza italienilor ar fi de folos tuturor. Pentru că până acum am tratat mediul în care acționează virusul ca fiind unul continuu, la fel în China ca și în Patagonia, figurat vorbind. Or se pare că nu este așa. Și că virulența lui depinde de mult mai mulți factori decât am crezut noi până acum.

Iar o direcție de analiză trebuie să fie mediul cultural, valorile civilizaționale din fiecare țară/regiune. Dacă nu ținem cont de ele, nu vom face decât să simplificăm periculos realitatea. Cu atât mai mult cu cât, chiar dacă nu avem vaccin, avem medicamente pentru un tratament eficace. Cu o condiție: să-l adaptăm, practic, pentru fiecare situație în parte. Ceea ce se face, într-un fel sau altul. Dar ar fi nevoie de mult mai multe rezultate despre ce se întâmplă în fiecare țară, pentru a încadra aceste tratamente în niște scheme cât de cât cu valoare de generalitate.

Nu dau sfaturi nimănui, încerc doar să înțeleg, să trec dincolo de ce se spune. Se pare că nu neapărat banii și dotarea lipsesc în acest caz, ci cunoașterea temeinică a adversarului. Iar până la asta mai avem. Deocamdată ne rezumăm la ceea ce avem. Sperând să găsim răspunsuri la întrebările de acum. Și soluții acceptabile…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.