5.3 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

DEMOCRAȚIE DE FAȚADĂ

“Blestemul modernitatii este ca avem o categorie tot mai mare de oameni care se pricep la gasit explicatii in loc sa inteleaga si sunt mai buni sa explice decat sa faca”.

Nassim Taleb, Skin in the Game

Stiti desigur ca noi il avem pe Dorel.

Nu doar la sapat santuri, ci in toate locurile unde unul munceste si doi dau sfaturi.

De aici ni se trage o lunga si netratata boala.

Iubim democratia atunci cand ne aduce beneficii si o fentam cand regulile ne incurca.

Iata cateva statistici care completeaza tabloul foarte diferit de cel pictat zilnic de corul decidentilor.

Romania se află pe locul 62 din 167 de țări, la nivel global, in privinta starii democratiei, conform ”Indexului Democratiei 2020, la Bine si la Rau?‟, realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU).

Suntem in urma unor state precum Botswana, Insulele Capului Verde, Panama, Trinidad Tobago, Timorul de Est, Africa de Sud, Columbia, Peru, Namibia, Ghana sau Mongolia.

In 2020 am avut un regres fata de anul anterior, astfel ca am ajuns in categoria ”flawed democracy” (democratie viciata/defectuoasa).

Stam mai bine la capitolele proces electoral si pluripartidism (formal avem drepturi electorale si libertati politice) dar stam modest la categoria libertati civile sau participare politica.

In schimb, avem o prestatie lamentabila la functionarea guvernului si cultura politica.

O confirmare ca este ceva in neregula cu democratia noastra este si eliminarea pensiilor (indemnizatiilor) parlamentarilor. Ei si le-au acordat, ei si le retrag, dupa un cincinal de promisiuni.

Desigur ca nu sunt tot aceiasi, dar acum, ca s au strans destui pentru acest scop, te intrebi de ce le au acordat atatia ani?

Pentru ca au putut!

Chiar daca exista un sens care a justificat aplicarea acestei compensatii banesti, faptul ca acum nu mai este acceptabila, ne arata ca abuzul de putere se poate acoperi legal. Si culmea este ca nici macar nu vorbim de o valoare uriasa. 99 la suta din pensiile acordate in afara principiului contributivitatii raman, in continuare, in vigoare.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.