Franța aruncă anual 10 milioane de tone de alimente bune pentru consum, în valoare de 16 miliarde de euro. Adică fiecare francez aruncă anual alimente în valoare de 250 de euro pe an. Ceva de genul 70 de eurocenți pe zi. Doar că socoteala nu stă chiar așa.

Fiecare francez aruncă anual 29 de kilograme de alimente, în valoare de 108 euro. Restul alimentelor sunt aruncate pe filiera producător(32%), cel mai mult, prelucrător, 21%, și distribuitor, 14%. Aici este de discutat. De ce sunt atât de mari pierderile la producători și la prelucrători? Cum pot fi evitate? Ce influență are modul de consum asupra risipei? Cum se poate reduce pierderea pe fiecare palier?

Și, apropo de clasamente: din cei încă 28, România se află pe locul 27 în clasament, cu numai 76 de kilograme de mâncare aruncată anual. Olanda este pe primul loc, cu 571 de kilograme! La ce gust (nu) au produsele lor, vine de se explică!

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.