Cică s-a inventat vaccinul anti-coronavirus. Și au început teoriile conspirației să duduie. Nu este însă nicio conspirație. Întrebarea corectă ar fi de ce a durat atât de mult, de vreme ce virusul nu e tocmai un mister, este cunoscut, și nu de ieri, de azi. Dacă este ceva de cunoscut, acela este mecanismul mutației, și, mai ales, dacă este vorba despre o singură mutație, sau despre o serie de mutații, care pleacă de la o ”bază”, ca să zic așa, nu sunt nici pe departe virusolog, să vorbesc în jargonul meseriei.

Dacă a suferit o singură mutație, cu programele de Inteligență Artificială nu e tocmai greu de găsit o formulă de vaccin, care apoi să urmeze traseul obișnuit oricărei omologări. Dar dacă problema este legată de salturi repetate de structură? Dacă, să spunem, contează și ce găsește pe gazdă, și pleacă de pe gazdă amplificat, ca putere de diseminare? Evident, se poate și invers: să nu mai plece de pe gazdă, și nu pentru că a omorât-o, ci pentru că răspunsul gazdei este letal pentru el, iarăși din motive ce trebuie cunoscute și înțelese.

Probabil că vaccinul poate fi eficient într-o majoritate de cazuri. Dar ideea unui virus săltăreț, care se modifică în mod aleatoriu, ar cam trebui să ne facă să ne temem. Nu neapărat pentru pandemii: statele și organizațiile învață, și au, acum, mijloace puternice pentru a răspunde. Chiar răspunsul Chinei este un model, oricât de totalitar ar părea el. Dar poate genera crize sanitare, cu ecouri economice și sociale importante, și cu costuri pe măsură. Inclusiv în plan politic. Și să nu le dea idei unora, să-l folosească pentru a genera nemulțumiri sociale și presiuni în direcția unor schimbări de regim politic, sau pentru a limita drepturi și libertăți cetățenești. Aici intrăm pe nisipuri mișcătoare.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.