Mă întreba cineva, cândva, dacă cred că oamenii se pot schimba. I-am răspuns atunci că îmi doresc să cred că da. Azi aș răspunde:

Se întâmplă uneori, tot mai rar, să corectez persoane care folosesc greșit anumite expresii precum „a lua temperatura”. Trecem peste faptul că unii, în funcție de experiența de viață, se simt lezați sau puși la colț. Aceia care erau des criticați când erau copii, mai exact.

La alții am observat însă că și după câteva corecturi, folosesc tot greșit expresia respectivă. Deși știu că este greșită.

Acum, mă întreb, dacă nu poți să schimbi o expresie greșită, d-apăi când vorbim despre a schimba tipare și conduite comportamentale, despre restructurări de personalitate sau a-ți „schimba” viața ce să mai spunem?

Totuși, las și un sâmbure de reziliență: „dacă am pune toate necazurile la un loc și fiecare om ar lua necazul altuia, nu ar dura prea mult și am vrea înapoi propriul necaz”.

Cu alte cuvinte, unii se pot schimba – cu condiția să își dorească asta – iar alții nu. Rămâne de văzut care-i care.

de Konstant Nihil

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.