Dupa mult timp de pregatire in surdina, Romania si-a facut curaj si a liberalizat preturile la energia electrica. Trebuia sa fie o plimbare in parc pentru Autoritatea de reglementare in domeniu si o oportunitate de business pentru numerosii operatori din piata dereglementata. Dar, inutil de spus, priceperea in planificare la romani s-a disipat odata cu planurile cincinale de mucava ale lui Ceausescu. Acelea in care toti eram obisnuiti sa ne furam caciula prin raportarea unor realizari inexistente.

In dulcele nostru stil, am lasat pe seama unei Autoritati conduse de extensii politice, o operatiune strategica cu impact national. Daca nu a fost o intelegere de tip cartel (pentru asta a intervenit Consiliul Concurentei) atunci mai ramane doar ca incompetenta sa justifice haosul. Milioane de romani n-au inteles, n-au stiut ce presupune liberalizarea. Nici ca vor creste tarifele brusc, nici ca pot schimba furnizorul cu altul nou. Mimarea comunicarii publice, favorizarea unor oferte inselatoare si termenul scurt de reactie au condus la o dezorganizare de proportii. Dar nu ma mir deloc. Suntem acolo unde ma asteptam. Pentru ca alimentam cu ravna sindromul imposturii nationale. 

De Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.