Oamenii de știință consideră faptul că este posibil ca Pământul să fi pierdut până la 60% din atmosferă, într-o coliziune cu un asteroid care a condus la formarea Lunii, în urmă cu mai bine de patru miliarde de ani.

„Misterul despre modul în care s-a format Luna, precum și alte consecințe ale unei coliziuni uriașe cu Pământul timpuriu, reprezintă lucruri importante pentru care oamenii de știință lucrează din greu pentru a le desluși”, a declarat Dr. Jacob Kegerreis, autorul principal al acestei cercetări.

Ca parte a studiului, cercetătorii au analizat modalitățile prin care atmosfera unei planete ar putea fi afectată de către corpurile cerești de dimensiuni și mase diferite, care au impact la unghiuri și viteze diferite. Simulările au dezvăluit faptul că în urma coliziunii Pământul ar fi putut pierde între 10 – 60% din atmosfera sa, formându-se Luna.

Coautorul studiului dr. Luis Teodoro, din cadrul Școlii de Fizică și Astronomie de la Universitatea din Glasgow, a declarat faptul că „această suită majoră de simulări planetare evidențiază și rolul impacturilor în evoluția exoplanetelor asemănătoare Pământului”.

De Gabriel Petrea

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.