21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

CUM NE AM VIRUSAT SINGURI

”De 10 ani semnalez faptul ca politicieni si lideri de opinie din medicina, pe statele de plata ale importatorilor, fac tot ce pot sa reduca competitivitatea fabricilor de medicamente din Romania. Toate actiunile lor au culminat cu inchiderea productiei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, fapt care, in 2021, privind acum, din pandemie, poate  fi considerat un act de sabotaj asupra intereselor Romaniei”. Dragos Damian, presedinte Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice

Domnul Damian este si CEO la o companie pharma – Terapia Cluj, motiv pentru care ii acord credit cand vorbeste despre drama prin care trece Institutul Cantacuzino. N-am niciun dubiu ca sunt cativa vinovati care au pus umarul la sabotarea intereselor nationale prin inchiderea acestui centru de excelenta in cercetarea medicala.

Pana in 2011, Romania era printre putinii producatori de seruri imunologice din lume si brusc, dupa 90 de ani de performanta si inovare, a pierdut fara lupta tot ce a realizat cu multa truda si inteligenta.

In schimb, am avut inca o festivitate omagiala, dupa un secol de la aparitia Institutului. Dupa ce a trecut in subordinea armatei, ca sa se piarda urma civillilor care l-au distrus, Cantacuzino (devenit unitate militara) a primit o decoratie ostaseasca si calde urari de reusita in viitor. Dar care viitor?

La 5 ani de la reluarea activitatii, se lucreaza la noi suplimente alimentare, dar la niciun vaccin. Nici macar la cele vechi. Sau la preluarea unuia dintre cele antiCovid de la alti producatori internationali. Pana si Uniunea Europeana ne-a impins de la spate sa dezvoltam o linie de fabricatie. Dar cu ce bani si cati ani ne mai trebuie sa producem ceva? In loc sa risipim banii din sanatate pe tot felul de proiecte fanteziste si cheltuieli umflate in spitale, mai bine am fi alocat cateva miliarde de euro din PNRR pentru securitatea sanitara a populatiei.

In alte tari din jurul nostru, guvernele au reusit sa produca vaccinuri, sub licenta. Noi am transformat bijuteria lasata mostenire de savantul Cantacuzino in centru de depozitare a vaccinurilor cumparate de la altii. In schimb, sunt premiati functionarii care asambleaza datele din fastuosul Plan de Redresare si Rezilienta. In toate ministerele s-au marit cu 50 la suta salariile celor care aveau in fisa de post tocmai aceste atributii.

Sa speram ca efortul lor va avea si un final fericit. Desi semnele sunt ca Romania va pierde finantari importante din fondurile UE prin diverse mecanisme de imprumut de pe pietele financiare. Asta daca nu cumva intregul Mecanism European de Redresare si Rezilienta va fi amanat sau chiar stopat.

Curtea Constitutionala a Germaniei a suspendat aprobarea legii prin care se ratifica Acordul. Judecatorii germani pun in discutie viabilitatea intelegerii care presupune o rambursare incerta a banilor alocati fiecarui stat. Ca sa intelegem precis la ce ne inhamam: banii pe care ii luam cu imprumut trebuie, teoretic, sa-i returnam. Dar daca nu finalizam la termen obiectivele de infrastructura pe care le-am demarat, vom plati din bugetul statului sume astronomice in contul celor angajate prin PNRR. De aceea, in aceste momente, transparenta si inteligenta guvernantilor sunt esentiale. Altfel, riscam sa aruncam pe umerii altor generatii sume colosale pentru acoperirea datoriilor contractate. 

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.