Simplificam si noi problema? Ca subiectul real al dezbaterii e ca daca ai trait ca adult in Romania sansele sa dai sau sa primesti spaga sunt de 98 la suta!

Unde incepe si unde se termina probitatea ta morala? La amountul sumei tranzactionate? Legal am inteles, exista niste trepte, etic vorbind, insa, unde? Sa ridice mana un singur sofer care nu si-a negociat amenda!  Manda a depasit viteza in localitate, ok, e un meltean din Craiova, cata paine s-a mancat pe subiectul asta in sensul infierarii comunistoide a unei fapte banale? Al dracu’, are masina smechera, n -a facut autostrada,  il doare-n maciuca de legea rutiera… uite asa! Ba, l-au oprit si l -au taxat, ce vreti mai mult? Sa-l bage la ocna sa sparga sare? Tine-v-as cu 50 de km la ora prin toate satele spre Iasi!

Ce facem cu asta? Unde reglam sistemul de roti zimtate care produce coruptie si care se dezvolta prin cureaua de transmisie de la cel mai mic la cel mai mare nivel? Cum intram in zona reglementarilor nenegociabile? Asta vreau sa vad de la opozitie, nu aiureli anticomuniste tardive si abstracte pentru oricine s-a nascut din 1987 incoace! Cum iesim din cerc?

Am dat spaga de suficiente ori incat sa n-am dreptul sa deschid gura, uneori ceruta, alteori impinsa de mine pur si simplu! Sunt vinovat dar m-am culcat pe sistemul ticalosit. Mi-am gratiat singur si fara prea multe mustrari de constiinta fiecare gest. “Asa se face”! Mama îi impingea plicul cu dintii doctorului care-l operase pe taica-meu desi ala-i explica ca “stati doamna, sa vedem intai daca-i bine omu’”. It’s basic shit! Da, l-a luat pana la urma! Asistam la asta in pre-adolescenta iar lumea mi se dezvaluia atat de firesc asa!

Avem tone de explicatii, Boia gaseste resortul in lantul intern de reglare dezvoltat in comunism, descurcarela de zi cu zi adica, eu zic ca vine mult mai de dinainte, putem dezbate la nesfarsit dar cum o rezolvam pentru viitor? Asta n-a spus nimeni inca! Si ne sufocam ca societate intr-o discutie sterila pentru ca nimeni nu vrea sa proiecteze un mecanism reglator! E mai usor sa o arzi anti-comunist si sa inventezi muzee!

Cand m-a oprit politia in Franta nici nu mi-a trecut prin cap sa incerc vaicareala mea obisnuita. De ce? Ma si vedeam dus la sectie intr-o suburbie din Paris, inconjurat de magrebieni matahalosi si cu pofta de sex murdar, dar totusi n-am schitat niciun gest! Eram gata sa-mi asum ca trecusem pe rosu fara prea multe comentarii. M-au lasat sa plec pentru ca logica lor era preventia , dar m-au pus cu mainile pe capota si mi -au intors buzunarele ca-n filmele americane!

Unde e granita dintre lucrurile astea? Unde e solutia? Cum mutam societatea si altfel decat spumegand isteric dintr-un puritanism patetic pe care doar ipocritii desavarsiti il pot lua in serios? Sau procentul infim de sfinti apostoli, cum e nevasta mea care nu scrumeaza pe jos pe strada, vai!

Si pe care, eu, marele luptator anticoruptie, o iau la misto, “toata lumea o face, te ai gasit tu…!”

E mult ca intreb?

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.