Asa, neexpert cum sunt io, ca se scandalizara unii, doar ce cred.

Pai destupand niste sinapse. Mai ales in afara scolii si a restrictiilor si conditionalitatilor ei, note, ore fixe, teme, chestii necesare dar insuficiente.

Povestind. Exploatandu-le curiozitatea nativa. De pilda, ca tot is io profesor de istorie cica, lumea de cand o stim noi poate fi transformata intr-o poveste cu eroi, villani, fapte marete sau din contra, aventuri, personaje, side-line-uri, se poate structura pentru niste copii atat de frumos si cursiv.

Lumea insemnand istoria, geografia, marile viziuni care au conturat-o, marile drame. Ajuns acasa dupa ce a ascultat cu o ciocolata calda in mana, copilul tau va cauta sa afle mai mult. Sa intre mai in detaliu, sa verifice – asta este curiozitatea. La acest tip de extra-preocupari m-am referit cand am spus ca dansul si tenisul nu sunt sufiiente pentru creiere evoluate. Ci o continua deschidere spre universuri noi, doar o usa macar, pe care copilul tau sigur o va trece. Nu, n-o sa-l faci istoric, asa cum nici din tenis 99% n-o sa-l transformi in Halep, dar ce poate fi mai important decat sa inteleaga structural lumea in care traieste? Ce este el, noi, de unde vine, cum s-a ajuns aici, cine sunt jucatorii globului azi, de ce, unde stam pe harta, unde sunt ceilalti, care sunt diferentele, asemanarile, ce ne leaga si ce ne dezbina. Ce vrem de fapt pe lumea asta! Nu-ti trebuie sa memorezi date, ani si nume complicate, e de fapt infinit mai simplu si mai frumos. Eu, neexpert asa, fara copii, creed ca asta inseamna dezvoltarea armonioasa. Se numeste knowledge si daca nu traiesti in Finlanda unde s-a inventat ceva nemaivazut in materie de educatie institutionala, atunci genul asta de extraoptional ar trebui sa fie miezul. Fara presiuni de performanta, fara exacerbarea ridicola a unor talente inchipuite, fara efort supraomenesc.

Doar ascultand. Si pipaind incetul cu incetul lumea din jur, la ceva mai mare distanta decat i-o poate permite raza lui vizuala imediata. Nu s-a scris niciodata un story mai spectaculos si mai util.

Iar asta o sa-l salveze de dobitocii care azi ne conduc profitand de balele de ignoranta desavarsita care ne curg din gura. Ceea ce e mai important pentru dezvoltarea lui echilibrata decat orice karate, alpinism, bykling (habar n-am cum se scrie) sau youtubeing din lume. Se numeste libertate.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.