Cu mult mai mult decât cărțile de dezvoltare personală ajută cărțile de beletristică.

Atunci când începi să citești o carte de dezvoltare personală, mecanismele de apărare ale psihicului își turează motoarele la maxim, punând status quo-ul identității mai presus de orice.

Acesta este unul dintre paradoxurile omului: în plan conștient ne dorim schimbarea, însă în plan subconștient facem orice pentru a nu o obține. Pentru că asta ne conservă validarea propriei existențe.

Cel mai mare obstacol în calea schimbării, cât și a vindecării, este reprezentat de narațiunile noastre. Acele povești pe care ni le spunem și pe care le perpetuăm din nou și din nou agățându-ne identitatea de ele, cât și poveștile pe care ni le spunem despre poveștile pe care ni le spunem.

Când citești o carte de beletristică, mecanismele de conservare a identității rămân relaxate pentru că intenția nu este de a repara ceva la tine, de a te schimba, ci de a te relaxa. Pe de altă parte, cărțile de dezvoltare personală îți dau soluții mură-n gură, oriunde deseori este mai eficient să vezi trasee cauzal-existențiale, scenarii alternative, realități posibile.

de Konstant Nihil

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.