21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

COWBOII SI INDIENII

Celebru prin gafele pe care le face cu nonsalanta, presedintele Consiliului judetean Iasi Costel Alexe a lasat posteritatii o mostra de seriozitate si pricepere a romanului ajuns pe functie. N-a stiut sa pronunte in engleza titlul unui act administrativ ce urma sa fie votat. A trecut peste cuvinte si le-a inlocuit cu Bam – bam – bam, expresia functionarului prins ca umbla cu fofarlica. A scapat fara vreo sanctiune. Altii ca el n-au fost la fel de norocosi, desi au incercat sa se fofileze. 

”Fără îndoială, am greșit și toate criticile sunt justificate. Regulile trebuie respectate”. Vlad Voiculescu, ministrul sanatatii

”Am solicitat sa fiu amendata. Consider ca este corect… A fost o neatentie, pentru care imi pare rau, nicidecum nu a fost o sfidare sau nepasare”. Raluca Turcan, ministrul muncii

Ambii demnitari au primit amenda ceruta dupa ce presa i-a descoperit ca nu respecta regulile de protectie sanitara. Ministrul Sanatatii a primit o amenda de 3 ori mai mare decat cel al Muncii pentru … ”neportul mastii”, dupa cum spune politia, intr-un comunicat oficial!!!

Daca as fi in locul lor, as contesta in instanta sanctiunea pentru inexistenta termenului. In limba romana este corect: nepurtarea mastii. M-am intrebat mereu cum stabileste organul constatator valoarea amenzii. Ce criterii obiective are politistul la indemana? Niciunul, desigur, caci legea stabileste doar un interval care ramane la aprecierea celui care te sanctioneaza. Inteleg ca in cazul celor doi demnitari, dorinta le-a fost respectata si nicidecum impusa prin fermitatea organului constatator.

Cred ca oamenii pot gresi si pot fi iertati. Nu sunt adeptul vanatorii de vrajitoare. Si nici nu-mi imaginez ca sunt asa de multi puritani ai pandemiei care sa se poata lauda ca respecta in totalitate fiecare obligatie prevazuta legal.

Totusi, respectivele persoane sunt demnitari. Si in cazul lor, opereaza alte repere. Nu cele juridice sunt aici in discutie, asa cum le prezinta presa. Intr-o tara in care se incurajeaza smecheria si eludarea normelor, orice exemplu negativ este o legitimare a lipsei de respect fata de lege. Sanctiunea pecuniara poate fi insuficienta pentru cineva care impune populatiei rigoare si fermitate in aplicarea legii. Modul in care a fost conceputa Legea 55/2020 a starii de alerta este o portita lasata abuzului si arbitrariului.

Si in mod curios, autoritatile se mira de ce sunt oameni care incalca pe ascuns dispozitiile legale. Pentru ca au vazut ce fac demnitarii in situatii similare. Pentru ca au aflat de pacienti legati de pat, incuiati in containere sau saloane. Sa adaugam aici protocoalele medicale netrasparente, refuzul de a comunica informatii rudelor sau apartinatorilor.

Avem o imagine a ”miscarii de rezistenta”, o forma de protest vizibila in toate tarile unde pandemia a restrans libertatile individului.   

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.