Din martie 2020 până acum francezii au pus la ciorap circa 100 de miliarde de euro. Frica de criză, amânarea consumului, limitarea libertății de circulație, etc.

Suma este aproape identică celei pe care Bercy intenționează s-o folosească pentru relansarea economiei franceze. Și destui se întreabă dacă banii puși la ciorap n-ar putea fi mobilizați pentru asta. Ar costa mai puțin decât dacă statul francez s-ar împrumuta pentru a ajuta la relansarea economică.

Presupun că același lucru (poate nu la același ordin de mărime, raportat la mărimea economiilor României și Franței) s-a întâmplat și în România. De fapt, nu poate, sigur s-a întâmplat.

Consumul poate fi primul instrument de mobilizare a banilor puși la ciorap. De investit, e greu de văzut în ce se poate investi. Doar că există o problemă, legată de consum: creșterea lui duce la creșterea deficitului extern. Pentru că nu mai producem, practic, nimic din ceea ce ar cumpăra românii, în vremuri de criză. Și atunci, cum facem?

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.