Trăim într-un prezent complex, desi aparent simplu – simplu prin prisma ușurinței cu care am putea avea tot ce ne trebuie pentru a fi fericiți. Complexitatea sa derivă însă din interiorul nostru, întrucât nu am fost ghidați pe când ne conturam personalitatea să ne cunoaștem pe sine, să întreținem o relație sănătoasă cu noi înșine, dar și cu ceilalți, astfel încât să ajungem să nu mai râvnim la diverse lucruri doar pentru a ne valoriza în ochii societății, ci să prioritizăm ceea ce ne fericește cu adevărat și care de fapt ține de imaterial.

Ceea ce am dezvoltat mai sus nu exclude produsele sau serviciile scumpe, doar le-ar conferi o valoare adaptată rostului lor în viața fiecăruia dintre noi. Dacă toți am fi fost iubiți de părinți și sprijiniți de aceștia indiferent de eu-l nostru sau de menirea personală și profesională, fără discriminare și preconcepții dăunătoare, atunci am fi devenit adulți echilibrați și capabili să ne descurcăm constructiv în orice situație, fără a atinge pragul dependenței sub multiple forme, fără a jindui la un statut social și financiar ridicat, fără a ne lăsa păcăliți de perfecțiunea vieții celebrităților sau a cunoștințelor mai apropiate, fără a permite setei de putere să ne domine, fără a mai isca și întreține crize economice și războaie crunte…

Atunci când știi cine ești, de ce ești și ce ai de făcut pentru a te împlini fără efecte distructive colaterale, o serie de probleme existențiale dispar și odată cu iubirea de sine vine la pachet și o lume mai bună și mai sănătoasă. Simți nevoia să dăruiești mai mult decât primești, simți nevoia să evoluezi continuu, simți nevoia să trăiești frumos și cu pasiune. Pare facil, așa-i ?!

Atunci spor și succes în a fi oameni, buni, autentici, profesioniști, generoși, culți, responsabili, senini, luminoși…nu numai de sărbători 😉

Și chiar dacă sunt vremuri tulburi, atâta timp cât interiorul nostru este limpede suntem la adăpost de intemperii. Plus că nu ne oprește nimeni, în afară de noi, să le transformăm în ceea ce credem c-ar trebui să fie. Reamintesc însă că ușurința de a face o schimbare în bine nu este inclusă, dimpotrivă – ar fi util să fie eliminată din categoria așteptărilor și înlocuită cu opusul său într-atât încât greu să pară firesc.

Am încredere în noi toți că vom reuși dacă vom persevera, deoarece avem în noi toate resursele – trebuie doar accesate și lucrate constant. Moș Crăciun știe! El este un exemplu că se poate! E mai mult decât o metaforă, o poveste, o creație, o tradiție perfectibilă, o stare magică…

În finalul acestui articol de esență umană, aștern o urare sinceră : fie ca 2021 să ne inspire în a-l presăra pe tot parcursul său cu ceea ce nu am îndrăznit să facem anul anterior.

De Cristina Papazian

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.