21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

Constanța mea cea deculturalizată!

„Casa de Cultura a Sindicatelor, unul dintre cele mai noi si elegante edificii arhitecturale din perimetrul orasului Constanta (…) Edificiul reprezinta o imbinare armonioasa intre liniile indraznete ale arhitecturii contemporane si elemente ale artei constructiilor romanesti traditionale. Balconul suspendat pe coloane, aminteste de pridvorul brancovenesc.
Aspectul general este completat cu esplanada, placata cu travertin si marmura, pe care se ridica monumentul eroilor independentei.
Cladirea Casei de Cultura a Sindicatelor, esplanada si parcul se armonizeaza perfect cu ansamblul de locuinte, din imprejurimi, cu care formeaza un tot unitar (…).
Monumentul eroilor din razboiul de independenta, situat pe esplanada Casei de Cultura este inaltat pe un amplu platou de mozaic (60x60m), cu borduri de marmura.
Grupul statuar din bronz, reprezinta un dorobant la atac si un ofiter cu drapelul intr-o mana si cu sabia in cealalta mana, indemnand soldatul la lupta. Pe partea superioara a soclului, de forma paralelipipedica, sunt gravate numele localitatilor: Pleva, Grivita, Rahova si Smardan. (…)
Parcul Casei de Cultura, situat pe partea nordica a acesteia, a fost amenajat incepand cu anul 1985, surprinzand un spatiu amplu in care au fost plantate specii ornamentale valoroase.” – aceasta este descrierea Casei de Cultură, pe site-ul aferent. Acum.. o să vă atașez câteva poze.. vă las câteva secunde să le „cuprindeți” cu privirea în totalitate, apoi…. aștept păreri.
…………………..

Da, am glumit, nu aștept păreri. Nu vreau să vă dau ocazia să fiți răutăcioși.
Adevărul este că pozele nu se potrivesc cu descrierea. A cui este vina? A directorului care este nevoit sa închirieze locul pentru magazine și jocuri de noroc? Care cu greu reușește să plătească salariile? A ANCCSR? A pandemiei care nu îi lasă să funcționeze la capacitate maximă? Nu căutam vinovați, dar în situația în care ne aflăm, triști, izolați, fără gust și fără miros, cultura ar putea să fie un bastion în fața tuturor acestor neplăceri!
Ce mă deranjează cel mai mult este pieirea culturii româneaști. Da, nu se întâmplă de îndată, dar simt… simt cum se ridică ziduri.
Vrem spectacole! Tânjim după cultură, într-o Constanță decapitată și deculturalizată!

Otilia Marculescu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.