Fațete ale implicării femeilor în politică

Avem exemple grăitoare de politicieni femei ajunse în funcții cheie (ex.Angela Merkel – cancelarul Germaniei, Helle Thorning Schmidt – prim-ministru al Danemarcei, Christina Kirchner – președinte al Argentinei, Laura Chinchilla – președinte al statului Costa Rica, Dilma Rousseff – președinte al Braziliei etc.), care nu numai că dau randament, dar impactul lor este evident pozitiv asupra comunităților din care fac parte.

S-a dovedit că abordarea lor este mai chibzuită, mai moderată în genere și în forță atunci când se impune (ex.Doamna de Fier, Dame Margaret Thatcher), că iau în calcul aspecte pe care un bărbat în locul lor le-ar omite cu ușurință (cum ar fi efectele deciziilor lor asupra categoriilor mai puțin favorizate) și că nu se lasă dominate de orgoliu.

Totodată rămân ancorate și-n viața de familie, cu atât mai mult în cazul în care au copii, ceea ce le reamintește constant motivul principal pentru care au pășit în politică și au acces la funcții înalte, menite să le asigure șansa de-a crea un viitor mai prietenos pentru urmași.

Sigur că dincolo de omniprezentul misoginism, este șlefuită puterea interioară a acestor doamne/domnișoare, care nu renunță ușor la principii și obiective, conștiente fiind totodată că fiecare om care încearcă să le descurajeze/intimideze/deturneze este MADE IN WOMANși implicit poate fi ghidat/strunit/cooptat în vederea unei colaborări fructuoase pentru popor.

Și totuși, a intra și performa în acest domeniu nu este la îndemâna femeii din varii motive, pricipalul fiind timpul – dacă ai o slujbă (sau mai multe) din care-ți asiguri traiul, dacă ai un partener pe termen lung, dacă ai și copii, și dacă mai adaugi și probleme de sănătate (personale sau ale celor dragi), deja ziua nu mai are suficiente ore pentru a reuși să ai rezultatele doriteși-atunci trebuie să alegi/renunți/sacrifici pentru a duce o luptă continuă al cărui curs nu-l poți controla, dar care în mod cert va fi foarte solicitant din toate punctele de vedere.

Tu, ce-ai alege?

de Cristina Papazian

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.