Cinematografia anului 2020 va ramane in istorie. Daca se va produce ceva, si se va produce. Dar ce schimbari o sa traim…

Eu unul, de exemplu, abia astept sa sucombe Marvel. Sunt rautacios, obisnuiti-va! Dar daca nici acum nu se termina trendul cu super-eroi,  ne-au intiparit niste sechele in peisajul cultural de masa, atunci degeaba am avut pandemie. Dupa ce au facut praf orice potentiala constructie a science-fictionului global pe ecrane – care in literatura este fabulos – supereroii cu chiloti peste pantaloni sper ca de-acum incolo sa va trezeasca niste jena. De fapt super-eroii sunt printre noi. La fel si super vilanii. Astia din filme s-au dovedit la fel de utili ca popii şpăgari. Si acesta probabil va fi tendinta mondiala niste ani de acum incolo.

O alta previziune este ca va disparea fascinatia pentru tragediile trecutului. Evenimentul actual le-a sters din mentalul colectiv. Inclusiv cultural Istoria va reincepe cu astazi. E si o parte buna aici, nimeni nu va mai sustine ca 1917 e un film ok, stiu, iar sunt uracios, dar check your soul. Omenirea va consuma febril povestile acestor zile, documentarul aflat probabil in curs de fabricatie despre Italia va fi noua bomba de box office. La fel scoala spaniola de film, care oricum e buna, acum chiar va decola. La fel si distopiile artistice a caror background ne este furnizat in fiecare zi. Evident se vor exploata la infinit trairile umane ale sfarsitului de lume sau macar de epoca, fricile, frustrarile, visele, ambitiile, vorba aia, practic nu va trebui inventat nimic. Nu doar cinematografia, dar intregul peisaj artistic va face cotitura. La cum ma stiu, in ceva vreme imi voi taia conexiunea la internet ca sa nu le mai vad, va fi o suprasaturatie lesinacioasa.

Oricum, sintagma „nimic nu va mai fi la fel” se va resimti cel mai acut aici. Mega productiile epice se vor prabusi in derizoriu o vreme, practic vor supravietui doar cei care se vor adapta noilor nevoi spirituale ale globului. Vor exista si exceptii, fireste, pentru ca, da, se va face si film romanesc. De la care, la fel ca pana acum, vei iesi dorindu-ţi sa te fi sufocat neventilat in timpul pandemiei. Te vei simti murdar, inept, nedemn, in toate sensurile o scursura. Vinovat ca n-ai baut Covid pasteurizat ca sa-i salvezi astfel viata unui  trans si gay pe carel ai rapus cu nepasarea ta. Aici macar avem o certitudine.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.