21.8 C
București
luni, mai 10, 2021

„Ceva” legat de dorința puternică față de preocupări materialiste afectează viața oamenilor și scade calitatea experienței cotidiene

„Ceva” legat de dorința puternică față de preocupări materialiste afectează viața oamenilor și scade calitatea experienței cotidiene: materialiștii simt mai puțină bucurie și mai multă disperare existențială.

Se pare că ține de motivație și de spectrele ei, respectiv motivația intrinsecă și cea extrinsecă.

Motivele intrinseci apar atunci când faci lucrurile pentru că le apreciezi în și pentru sine, și nu pentru că vrei să obții ceva de pe urma lor. Când copiii se joacă, o fac de dragul jocului, motiv care îi menține fericiți. Motivele extrinseci apar când vrei să obții ceva la schimb pentru ceea ce faci și nu de dragul activității în sine. Fie că acel ceva este reprezentat de bani, admirație sau sex.

Sunt autori care scriu pentru simplul fapt că le place să scrie și sunt scriitori care scriu pentru faimă, bani ș.a.m.d. Problema este că oamenii care își ating obiectivele extrinseci nu obțin niciun fel de creștere a nivelului de fericire sau bucurie veridică. Brățara Cartier, mașina Ferrari, ultimul iPhone? Nu ne sporesc starea de bine veritabilă nici măcar un pic. Promovarea în carieră, banii, celebritatea? La fel…

„Joie de vivre” vine din activitățile făcute de dragul activității în sine, orice foloase ulterioare fiind un bonus. Însă noi trăim în cultura „mai bun decât celălalt”, vrem note mai mari ca ceilalți, job-uri mai bine plătite, haine și mașini mai scumpe prin care să ne afișăm câștigurile: iar toate astea pentru a ne demonstra și a le demonstra celorlalți că suntem bine, că ne-am descurcat în viață. Practic, ne confruntăm cu o criză a valorilor: am trecut de la avea valori importante la a avea valori nesănătoase.

Acesta este imperativul consumerist: câștigă mult, cheltuiește mult. Și vei fi fericit. Toxicitate psihologică indusă prin reclame. Materialismul vine la pachet cu aprecierea prin ochii celorlalți, pe principiul „oare cum mă percep ceilalți”, în timp ce maniera motivației intrinseci este de a rămâne mereu în momentul prezent, fără să ne gândim la cum ne percep ceilalți. Lucru care ne ancorează în noi și în fericirea de moment.

de Konstant Nihil

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.