Poza asta e reprezentativă pentru centrul istoric al Constanței, Peninsula. Bijuteriile arhitecturale din perioada de hegemonie a orașului-port la Marea Neagră stau să pice sau au căzut deja.

Caz concret: un bloc pe colț din vecinătatea Pieței Ovidiu, în inima orașului vechi. Arhitectura de factură neoclasică dar cu influențe art nouveau l-ar plasa undeva în anii 1910, poate chiar spre 1920.

De ani buni, imobilul e abandonat și se degradează. Pe alocuri, Peninsula pare un oraș-fantomă, ieșit dintr-un război crâncen. Se vede totuși că a prins vremuri mai bune. Când nu sunt lăsate să se prăbușească, edificiile valoroase sunt incendiate, demolate sau mutilate, uneori înlocuite de proiecte noi, dezastruoase.

Nici administrația Radu Mazăre (PSD), care vreo 15 ani a făcut legea în Constanța, nici cea actuală, Decebal Făgădău (PSD) nu s-au ocupat pe bune de salvarea patrimoniului vechi și reinserția lui în viața orașului. Activismul civic pe parte de patrimoniu e practic inexistent în Constanța.

Exteriorul clădirii din poză apare în filmul „What Happened to Monday” (Netflix , 2017), ca locuință a personajului principal. Producția e un SF distopian filmat la București și Constanța . Povestea, pe scurt: într-un viitor apropiat, planeta devine atât de suprapopulată că resursele de tot felul nu mai ajung pentru întreaga populație, așa că autoritățile iau măsuri drastice.

Constanța are un eclectism arhitectural incredibil, care exploatat la potențial maxim, ar aduce beneficii enorme orașului, dar mai ales locuitorilor, momentan neinteresați de subiect. Băgăm o shaorma la Cin-Cin?

foto: instagram.com/raidenbucharest#rezistentaurbana

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.