Economia este un proces dinamic. Cea mai mare greșeală, indiferent că ea este produsul prostiei, sau al ticăloșiei ”analistului”, este să ”tai” din complexul de indicatori macroeconomici unul singur, pe care să-l consideri esențial, și să iei decizii plecând doar de la acel unic parametru.

Da, în orice economie, oricât de bine ar merge, și oricât de prosperă ar fi, există dezechilibre. Creșterea economică are un preț, și depinde de mulți factori, unii dintre ei surse de dezechilibre. Întrebarea este cum susții creșterea economică și în același timp faci ca dezechilibrele să nu se agraveze. Pentru că dacă reușești asta, în timp dezechilibrele se reglează. Dar, să fim onești, apar altele. Eu nu aș vorbi de echilibru macroeconomic, ci de mai multe clase de astfel de echilibre, fiecare cu rolul său în ansamblul macroeconomic al unei economii naționale.

Să vedem, plecând de la aceste constatări, ce ar rezolva măsurile anunțate de liberali. Devalorizarea monedei naționale. Întrebare: de ce a devenit, brusc, deficitul extern marea problemă a României? Nu mai poate fi finanțat? Așa, brusc? Trecem: devalorizarea, în principiu, ar trebui să descurajeze importurile, și să încurajeze exporturile. Problemă: cât la sută din produsele exportate încorporează importuri de completare? Scumpind acele importuri, nu scumpesc și produsul fina? Și ce obțin: un export mai mic, eventual și alte pierderi, din închiderea unor capacități de producție, și, evident, încasări mai mici la Buget. Nu-mi aduc aminte să avem un excedent de ofertă la export, și trebuie să facem competitive prin devalorizare acele produse. Deci, de ce?

Vrem să exportăm mai mult? Păi, trebuie să investim(generic vorbind) în inovare, în lansarea de noi produse, în promovarea produselor românești pe noi piețe. O facem? Dar ce, suntem proști?

Al doilea exemplu: 400.000 de bugetari afară! Ce rezolvăm? Acoperă disponibilizații cererea de forță de muncă? Nici vorbă! Cu puține excepții, nu de ei au nevoie actorii economici. Ce mai realizăm? Păi, vreo 1,2 milioane de români(ei și familiile lor) vor consuma mult mai puțin, vor plăti taxe și impozite mult mai mici. Ce va genera asta? Deficite la sănătate și pensii, la ajutorul de șomaj, exod suplimentar al forței de muncă, adică noi dezechilibre, care se vor răspândi în economie. Și tot așa.

Ideologia este una. Să zicem că măsurile astea sunt justificate de ideologia liberalilor, câtă o mai fi. Doar că nu de ideologie este vorba. Nu ideologia a dărâmat comunismul. Ci transformarea ideologiei în dogmă. Ce vedem acum sunt doar niște dogme , urmate orbește , care sunt incapabili să înțeleagă complexitatea, și să o gestioneze. Asta e, ghinion! Dacă vrea Iohannis guvernul Lui, cine suntem noi să ne împotrivim voinței lui? La urne, cetățeni! Ce-și face omul cu mâna lui e bun făcut!

Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.