În ziua de azi, nu mai este un secret faptul că o comunicare bună este cheia succesului în orice tip de relație; de la relațiile de cuplu sau relația părinte-copil la relații profesionale, pentru orice persoană e bine să învețe cum să poată comunica eficient cu cei din jur.

Poate că te întrebi de ce este atât de importantă comunicarea? Păi, hai să vedem. O comunicare bună poate crește calitatea vieții tale, așa cum o comunicare ineficientă o poate reduce semnificativ.

Cu toții avem ceva de spus și dorim să ne raportăm la nevoile, dorințele și emoțiile partenerului/ei de cuplu, colegilor de muncă, copiilor, prietenilor și tuturor celor dragi, iar împărtășirea gândurilor noastre ne permite să ne exprimăm sentimentele, ceea ce ameliorează stresul și are o importanță semnificativă în construirea unei legături sau în consolidarea unei relații.

Ține minte, dacă ești un bun comunicator, ai șanse mai mari să fii apreciat și respectat de ceilalți, începând cu partenerul/partenera de cuplu.

Comunicarea are o importanță deosebită în aplanarea conflictelor și reducerea stresului, pentru că te poate scăpa de multă bătaie de cap atunci când persoana de lângă tine înțelege ceea ce gândești, simți sau îți dorești în relația cu el/ea.

De-a lungul timpului am întâlnit persoane care întâmpinau adesea probleme de comunicare în relațiile lor de cuplu și care nu reușeau să găsească o cale de ieșire din această “buclă”.

Dincolo de o comunicare clară, directă, bazată pe sinceritate, este esențial să comunicăm asertiv cu partenerul/partenera, astfel încât să înlăturăm orice posibilitate de a leza în vreun fel integritatea celuilalt.

Desigur, o carte despre comunicare în care să poți dobândi anumite tehnici de comunicare eficiente este binevenită, iar una dintre cele mai bune cărți despre comunicare pe care eu le-am citit este “Comunicarea non-violentă” a lui Marshall Rosenberg pe care dacă orice cuplu ar citi-o și ar aplica principiile unei comunicări non-violente, aproximativ 80% dintre conflicte, nu ar mai avea loc.

Și pentru că îmi plac lucrurile practice, îți voi prezenta câteva aspecte pe care să le ai în vedere atunci când comunici cu partenerul/partenera:

– Ascultă ceea ce-ți comunică partenerul/partenera – încetează să mai adaugi propria interpretare la cuvintele celuilalt și asigură-te că ai înțeles ceea ce a vrut să-ți transmită.

– Fii direct/a și concis/ă – de cele mai multe ori vorbim codat (mai ales femeile) și pretindem că partenerul/partenera va ghici sau va intui ceea ce vrem să îi zicem. Spunem un lucru sperând că va ști ce înseamnă, iar asta creează multă confuzie între noi, asta ducând la și mai multe discuții în contradictoriu, frustrare și dezamăgire. Dacă vrei să alungi toate aceste lucruri, fii direct/ă și la subiect atunci când îi comunici ceva celuilalt.

– Nevoia de a avea dreptate – deși ne simțim foarte bine atunci când avem dreptate, datorită ego-ului care ne dă un sentiment de superioritate, este bine să înțelegem că în viață este mai important să fii fericit. Iar asta, este o alegere!

Aplică aceste sfaturi în relația ta și vei vedea cum lucrurile între voi vor deveni mai frumoase și mai împlinitoare.

Doar gânduri bune să ai,

Carmen Nuță – Relationship Coach

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.