Artistul britanic Banksy a pierdut marca comercială solicitată pentru celebrul său graffiti „Aruncătorul de flori” (”Flower Thrower”) deoarece anonimatul său presupune că nu poate fi identificat în mod oficial ca autor, potrivit unei decizii europene publicate joi, relatează AFP.

Această hotărâre a Oficiului de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO), cu sediul în Spania, se referă la una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Banksy, care a apărut pe un zid din Ierusalim în 2005.

Ea reprezintă un protestatar mascat pe punctul de a arunca un buchet de flori.

Misteriosul artist urban, ale cărui opere au apărut brusc pe mai multe clădiri din întreaga lume, a depus o cerere de înregistrare de marcă comercială pentru această imagine la Uniunea Europeană în 2014.

Însă, în 2018, producătorul de felicitări „Full Color Black”, care dorea să folosească lucrarea pentru produsele sale, a contestat această decizie, argumentând că Banksy a depus cererea de înregistrare de marcă comercială cu „rea-credinţă”, fără a intenţiona să o folosească pentru produse sau servicii.

„Este clar că, atunci când (Banksy) a depus marca, nu avea intenţia să folosească lucrarea pentru a comercializa bunuri sau pentru a furniza servicii”, a notat EUIPO în decizia sa.

„Problema ridicată de drepturile lui Banksy asupra operei ‘Aruncătorul de flori’ este clară: protejarea drepturilor sale de proprietate intelectuală i-ar impune să-şi piardă anonimatul, ceea ce i-ar afecta personajul creat”, precizează textul deciziei. Prin urmare, „el nu poate fi identificat drept proprietarul clar al unor astfel de lucrări”, se arată în decizia EUIPO.

Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene a invalidat marca comercială şi i-a ordonat lui Banksy şi reprezentantului său legal să achite cheltuielile de judecată ale ”Full Color Black”.

Artistul are două luni la dispoziţie să facă apel.

AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.