Volksbank Raiffeisenbank este prima care aplică această măsură, dobândă negativă la depozite, de la primul eurocent depus. Până acum măsura se aplica pentru depozite importante. Să vedem: ce mama dracului se întâmplă: piața colcăie de bani? Nu mai au cui să-i vândă? Sau ce se întâmplă?

Până acum ne băteau toți la cap că economisirea internă este cheia succesului, a dezvoltării. Era amânarea consumului în scopul superior al finanțării ieftine a creșterii economice. Acum mergem pe descurajarea economisirii? În favoarea cui? Fondurile de investiții dau pe dinafară de bani! Nu au cui le da, pentru că nimeni nu investește de dragul de a investi, ci doar atunci când există cerere solvabilă pentru bunuri și servicii. Fondurile de pensii? De ce? Ca să plaseze banii în bănci, care bănci dau dobânzi negative?

Ceva îmi spune că marea aia de bani, revărsată asupra băncilor, a omorât și economisirea, și investițiile. E ca și când brusc banii nu mai au ”valoare”. Ies în afara circuitului economic. Sincer, nu înțeleg ce se întâmplă. Partea capitalului în PIB tot crește, partea muncii scade, creșterea prin creșterea veniturilor celor care trăiesc din muncă este pusă la zid, iar o mână de oameni și de entități economice zace pe munți de bani, fără să facă investiții cu ei, pentru că nu au în ce investi. Nu-i interesează viitorul! Să ne liniștim: nu protecția mediului și schimbările climaterice vor genera noua revoluție industrială, aia care să determine noul ciclu economic Kondratieff , cel pe termen lung. Banii au ajuns, într-un fel, precum nisipul în deșert: este mult, dar nu faci nimic cu el!

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.