21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

BANCHERUL STATULUI

Au fost adoptate bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale.

O actiune care a dovedit mai curand disciplina coalitiei majoritare care a renuntat la dezbaterile de fond pentru un simulacru de forma. Este de inteles ca orice guvern sustinut de o forta parlamentara majoritara isi doreste finalizarea rapida si fara complicatii a uneia dintre cele mai anevoioase sarcini constitutionale.

Insa, desi pot fi de acord ca idealul este consensul putere – opozitie, in acest demers al constituirii resurselor la bugetul public, aceasta dorinta este vecina cu utopia. In consecinta, este realist pentru orice Guvern sa si maximizeze pozitiile, dar sa nu devina abuziv in impunerea lor. Din pacate, s-a repetat povestea din alti ani. Guvernul a mimat dezbaterea cu ajutorul parlamentarilor care-l sustin. Opozitia a jucat naiv rolul celui care are o alta opinie. Grav nu este ca s-au depus 3 500 de amendamente si nu s-a adoptat niciunul. Oricum multe erau de forma sau lipsite de sursa de finantare.

Grav este ca rolul Parlamentului a fost decorativ intr-un moment in care chiar era obligat sa controleze prestatia Guvernului.

Optimistii pot vedea si partea plina a paharului: a fost un progres fata de precedentul buget adoptat prin angajarea raspunderii, fara dezbateri. Totusi, lasand la o parte modul in care puterile statului mimeaza seriozitatea sau respectul fata de procedurile democratice, va previn ca vor fi cateva consecinte periculoase odata cu intrarea in vigoare a strategiei fiscal bugetare.

In ianuarie am avut, pentru prima oara de cand se fac astfel de raportari statistice, un deficit de 0,33% din PIB. Adica de 8 ori mai mare este ”gaura” la bugetul general consolidat decat in luna ianuarie 2020. Inainte sa crestem economic, am pornit cu un handicap. Guvernantii vor cauta metode de recuperare a acestui decalaj. Solutia la indemana: inghetarea salariilor, pensiilor si prestatiilor sociale din sectorul bugetar. Victimele de serviciu vor fi angajatii si pensionarii al caror cuantum al veniturilor nu a fost inca actualizat la nivelul corespondent al altor angajati sau pensionari din sectorul bugetar. Discrepantele salariale vor continua sa fie mari si de lunga durata. In acest timp, Guvernul se preocupa sa elimine sporurile, desi semnele sunt ca se va izbi de un zid al hatisului legislativ. Si administratiile locale vor fi condamnate la suferinta. Primaria si sectoarele Capitalei, la fel ca anul trecut, vor pierde cel putin 500 de milioane de lei.

”Am avut încredere. Suntem în ceasul al 12-lea, doar un amendament care să permită recuperarea sumelor pierdute de la începutul anului mai poate salva situaţia. De aceea încă nu am plătit bursele pe anul trecut. Este vorba despre salubritate, despre seviciile publice, despre tot ce poate ţine un oraş în picioare”. Ciprian Ciucu, primar sector 6

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.