21.1 C
București
vineri, iunie 18, 2021

BALCIUL VANITATILOR – MINTE-MA FRUMOS!

BALCIUL VANITATILOR – Emisiune scrisa (dedicata oamenilor inteligenti)

CONTRACOMUNICARE STRATEGICA
Ati aflat, desigur, ca 10 mii de teste pentru coronavirus au fost “intarziate” in raportarea zilnica. Au aparut la distanta de doua ore de la primul anunt care si acela, in mod neobisnuit, a venit dupa o alta intarziere. Astfel de situatii au fost relativ multe in ultimele luni si nu doar la noi s au intamplat astfel de corectii. La noi, in schimb, este un grad ridicat de neincredere pe care il are acel colectiv de comunicare a datelor. Denumit pompos Grup de comunicare strategica, acesta ar trebui sa fie un integrator de date destinate comunicarii publice. Strategia presupune existenta unei planificari constiente si masurabile a datelor publice sau confidentiale urmata de analiza lor si anticiparea unor scenarii sau evolutii. La final apare si actul de comunicare. Asadar, denumirea acestui colectiv este fundamental gresita si de aici suspiciunea ca fie este o incercare de ascundere a unei realitati fie o forma mascata de impostura in selectarea si atributiile membrilor acestui organism. Cat priveste cazul de ieri, in prima comunicare au lipsit datele de la 12 laboratoare. Ulterior, au aparut de 5 ori mai multe teste, dar ramane un mister cum este posibil, macar statistic, ca din acestea sa nu rezulte un singur caz pozitiv de infectare. Guvernul trebuie sa inteleaga ca a comunica strategic presupune exact inversul modului cum comunica prin acest grup. Insa, este, probabil, ca scopul sa fie altul. Si inca un amanunt, CNA si a ratat demult misiunea sa de protejare a publicului. Prin urmare si credibilitatea, care ar fi fost utila acum cand solicita presei sa se abtine de la speculatii. Spatiul media este poluat de zvonuri, barfe, falsuri, provocari, dezinformari, complicitati neetice, asa ca este hilar sa mai crezi in forta de supraveghere a unui organism lipsit de credibilitate.

MINTE-MA FRUMOS!
”Deci e clar că se joacă cu cifrele. Vreau să îi spun domnului Orban foarte clar, poate noi, politicienii, mai mințim, dar cifrele nu mint niciodată”, Marcel Ciolacu, presedintele PSD
Declaratia este de la inceputul saptamanii, dar se potriveste si pe situatia recenta. De aceea spun ca Guvernul arata o inabilitate cronica in comunicarea actiunilor sale legate de gestionarea crizei sanitare. Reuseste, in mod straniu, sa comunice exact opusul actiunilor sale si, mai mult, sa ofere spatiu de manevra adversarilor politici, plus, repet, o puternica lipsa de incredere in randul populatiei. Remarcam totusi postulatul domnului Ciolacu. Politicienii mint uneori! In realitate mint mereu, dar sensul era altul. Ca oamenii mint, nu si cifrele. Ei bine, pentru cei care lucreaza cu statistici si in domeniul cercetarii aplicate, este binecunoscut ca prin cifre se minte cel mai elaborat. Luati raportarile economice si veti vedea ca aceeasi cifra este interpretata diferit. Asadar, mi as dori ca politicienii sa probeze ca sunt integri cand vorbesc public si sa evitam sa i credem pe cuvant.

CRESTEM CA FAT-FRUMOS
”Statul a fost încremenit în abordarea spre modernitate. Acest Guvern, in 6 luni, din perspectiva digitalizarii, flexibilizarii muncii, relationarii rapide cu beneficiarii, a facut mai multe dacat au facut alte guverne in 30 de ani. Ganditi-va doar ca dupa 3 luni de criza statul a ajuns sa aiba obligatia sa primeasca documente online”. Raluca Turcan, viceprim ministru
Fiindca vorbeam de cifre si prezentarea distorsionata a realitatii sa privim la un caz concret. Declaratia de mai sus este fidela exprimarii autorului. Dar unele organizatii media au reinterpretat enuntul: ”Acest Guvern, in 6 luni, a facut mai mult ca altii in 30 de ani. In absenta crizei nu stiu daca am fi putut” . Nu i asa ca suna diferit? Oricine poate sesiza ca generalizarea este absurda si insulta memoria publicului. Ce este de retinut in afara de aceasta mica diversiune de imagine? Guvernul actual a fost obligat, mai bine zis impins de la spate de exceptionalismul vremurilor, sa avanseze din secolul trecut in actualitatea timpurilor noastre. Digitalul n a patruns in administratia romaneasca, si nu numai, fiindca tot politicienii au amanat aceasta evolutie tehnologica. Cu pasi mici, ezitanti si chiar in spate. Amintiti va de esecul digitalizarii ANAF, a sistemelor medicale sau de invatamant. Si mai ales de inexistenta bazelor de date comune intre institutiile publice care ne fac victimele unei birocratii uriase. Ei bine, de nevoie am facut saltul tehnologic. Dar sa nu ne facem iluzii, cine are nevoie de oameni in birouri va gasi o metoda sa ne tina prizonierii statului inapoiat tehnologic.

GENERATIA (CORONA) VIRUSATA
S au incheiat examenele in invatamantul preuniversitar. Liceeni intra in randurile membrilor activi ai societatii. De la ei ne putem astepta la declansarea unei revolutii sociale care are mai multe sanse sa se produca din cauze externe, daca ne uitam cu atentie la evolutiile din alte tari. Dar printre ei gasim si cateva exceptii relevante pentru starea actuala a societatii. Un sef de organizatie politica locala si a amintit la 42 de ani ca n a absolvit examenul ”maturitatii”. Prin comparatie cu el, un alt politician, din opozitie, are la 35 de ani un sertar plin de diplome la universitati obscure sau discrete. Asadar, iata extremele care conduc Romania. Pe rand, cand le vine randul. Dupa cum vedem, orice se poate, dar trebuie sa ne punem intrebarea de ce se poate? Fiindca avem un fundament al societatii ridicat pe impostura. De la liceu, la facultate, la acces pe piata muncii si apoi in intreaga cariera, romanii sunt invatati ca totul se poate, dar numai daca te integrezi intr un mecanism virusat. Se presupune ca drumul spre varful elitelor este cel al insusirii abilitatilor profesionale sau al unor cunostinte avansate. Dar acestea sunt doar iluzii. Realitatea este ca nu conteaza ce stii, ci pe care culoar ai intrat. Schimbarea acestui model vechi de cateva decenii nu se va face prin vointa arhitectului sistemului, caci acesta nu stie sa gestioneze altfel acest mecanism de perpetuare a controlului. Ar fi nevoie de o resetare din interior, o revolutie interna in partide si o schimbare de paradigma la varful ierahiei decizionale. Asa cum se intampla in alte state democratice: politicul controleaza informatiiile, nu informatiile valideaza politicul.

SENTIMENTUL PROFUND AL IMPOSTURII
In Romania, 80% dintre respondentii unui sondaj european sunt de acord cu afirmatia ”Politicienilor si partidelor dominante nu le pasa de oameni ca mine”, iar 44% dintre acestia au recunoscut ca mita este o optiune pentru rezolvarea lucrurilor. Daca as fi politician mi ar fi indeajuns sa aflu cat de impopular sunt ca sa fac o alegere: fie ma retrag in meseria mea, fie ma preocup sa schimb aceasta perceptie de dezgust general. Cum am spus mai sus, cauza nu este legata de calitatea democratiei in sine sau a statului de drept. Acestea sunt cadrul in care oamenii traiesc, iar politicienii conduc. Calitatea liderilor, lipsa unor instrumente indispensabile unui conducator: integritate, inteligenta, viziune, compasiune sunt ingredientele esecului actual. Promovam nulitati, obtinem rebuturi.

MARELE BLUF AL SECOLULUI
Trecem de la impostori la escroci. O mare emotie publica a creat DIICOT cu falsificatorul mileniului. Un oarecare ins ajutat de alti doi amarati a produs cea mai mare frauda monetara din istorie. Si nu doar in Romania; in toata lumea bancnotelor de plastic. Imaginati va ca au trecut cateva decenii de cand sunt puse in ciruclatie aceste instrumente de plata. Dar pana azi, nimeni nu a fost atat de abil, inteligent, pregatit tehnologic sa insele vigilenta statelor. Si iata ca a aparut minunea. De fapt, ea este prezenta de vreo sase ani, dar abia acum a fost descoperita. Trebuie sa intelegeti ca maestrul deghizarii banilor avea nevoie de cunostinte avansate tehnologic, de informatii din interior si de o retea care depaseste ridicola explicatie a plasarii unor bancnote de 100 de lei prin targuri rurale. Perfectiunea falsului este prea stridenta pentru 3 indivizi camuflati ani de zile intr un garaj. De unde au avut resursele sa achizitioneze masini si materiale utilizate doar in regim securizat? De ce sa arunci pe piata cateva sute de bancnote pe an cand falsul era atat de greu de detectat? De ce sa nu ti vinzi manopera frauduloasa oricarui traficant versat dispus sa actioneze in alte spatii geografice? Sa credem, mai curand, ca a fost un esec major al statului care a avut nevoie de sase ani ca sa descopere un grup de amatori geniali. Sau un simplu bluf de imagine.

TRUMPMANIA
Se intampla si la case mai mari sa vezi cum o farsa prinde la cel mai inalt nivel. Dorinta nestavilita a presedintelui Trump de recunoastere publica i a jucat o festa la primul sau miting electoral de la declansarea pandemiei. Si a incurajat sustinatorii sa participe la eveniment prin retelele sociale. Mediul sau favorit de comunicare. Si cum stim, orice slabiciune poate fi speculata. Niste utilizatori sud coreeni de Tik Tok i au pregatit o farsa presedintelui american. Au confirmat virtual prezenta. Un val de cateva sute de mii de persoane au urmat acestui impuls. Imbatat de succes, D. Trump s a laudat ca va avea o audienta record de un milion de sustinatori. In realitate, au fost undeva la zece mii. O experienta care i a lasat un gust amar si, mai mult, l a demoralizat pentru viitoarele alegeri din noiembrie. Acolo unde il va intalni pe Joe Biden, democratul de 78 de ani, portretizat de adversari ca uituc si gafeur. Acesta este drumul pe care trebuie sa l urmeze America, cea mai puternica natiune a lumii…

S au mai intamplat si altele:
Afacerea UNIFARM, o reglare de conturi intre grupurile discrete din spatele institutiilor publice strategice. Achizitiile fara licitatii din ultimele luni, castigatorii controversati sau obscuri ai acestora, se vor inscrie in catalogul celor mai mari tunuri din istoria noastra. Desi sunt cunoscute multe, putine se vor infaptui de catre DNA.
Nu s a deschis nici acum magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei. Acum 8 luni, ministrul transporturilor ameninta noua conducere METROREX cu destituirea daca nu respecta termenul. Deocamdata n a platit nimeni pentru intarziere.
Presedintele a refuzat scutirea de la plata impozitelor pentru angajatii din presa. In schimb, Guvernul a oferit zeci de milioane de euro pentru proprietarii organizatiilor media in compensatie pentru eventualele pierderi din perioada pandemiei. S a demonstrat ca presa n a pierdut bani, ci a castigat in timpul starii de urgenta.
Au fost inundatii in multe regiuni. Cele mai grave din ultimele decenii. S a vazut putina preocupare pentru interventia la nivel central. Si mai putina viziune pentru viitor. In afara unor dorinte si constatari exprimate de la tribuna. Defrisarile ilegale si lipsa de protectie activa din partea autoritatilor sunt adevaratele pericole, nu apa de ploaie.
Cel mai toxic aliment in lume este somonul din crescatorii. Nu uitati cand il vedeti in frigider ca se hraneste cu faina de peste, ulei de peste, soia modificata genetic si coloranti artificiali. Este de 5 ori mai nociv decat orice aliment comercializat legal.

de Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.