21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

AL TREILEA VAL

Doar 26% dintre germani mai sustin continuarea aplicarii masurilor de limitare a infectarilor cu noul coronavirus si abia 9% isi doresc un raspuns mai strict. Majoritatea (43%) vor relaxarea restrictiilor, fie revenirea completa la normalitate (17%).  Acum doua luni, cand  s-a impus carantina, trei din patru germani erau de acord cu aceasta. Este un picaj urias in sustinerea publica a Guvernului federal. Iar la nivel european, tendinta este similara.

”Trebuie să intervenim în timp util și radical… Ne îngrijorează. Trebuie să facem un efort mai mare pentru a limita răspândirea”. Sustin mai multi oficiali italieni din sistemul medical.

La noi, mare parte a publicului este relaxata, dar peste maximum doua saptamani va simti valul trei si cel mai probabil vom reveni la carantina zonala. Autoritatile, desi sunt ingrijorate, nu vor sa-i sperie pe romani. A trecut ceva timp de cand nicio sedinta de lucru nu s-a mai organizat la Cotroceni. Traim intr-o beatitudine a vaccinarii, intepati zilnic cu doze de stiri pozitive.

Cateva date ne-ar putea aduce cu picioarele pe pamant.

La sfarsitul lui decembrie a inceput vaccinarea in masa. In prima etapa erau prevazute 250 de mii de imunizari in corpul medical. S-au facut 150 de mii si, in avans, pe 15 ianuarie, s-a dat startul la etapa a doua: varstnici, bolnavi cronici, esentiali. In jur de 6.5 milioane, in scripte. S-au vaccinat pana acum (in total, cu una sau doua doze) putin peste un milion. La 15 martie incepe, din nou in avans, si etapa a 3-a. Adica populatia generala.

Unde au disparut 5,5 milioane de romani care erau programati in primele doua etape?

Daca acestia nu s-au vaccinat, de ce am trecut la ultima etapa si asta este considerat un succes? In plus, cum se face ca Romania este singura tara europeana care este in grafic cu vaccinarile, ba chiar le devanseaza, cand toate celelate state reclama lipsa dozelor si apeleaza la vaccinuri neautorizate inca de Comisia Europeana?

Intrebarile sunt retorice in masura in care autoritatile continua sa ne prezinte o realitate paralela.

Despre acest paradox (provocat artificial de lipsa de informatie) nu vorbeste nimeni in Romania. Dar ne va ustura sa-l deslusim pe pielea noastra, cand vom descoperi subit ca nu mai sunt locuri in spitale, ca localitatile se inchid, iar vaccinurile sunt insuficiente pentru imunizarea rapida a zece milioane de romani.

Strategia castigatoare este, de fapt, o lupta crontracronometru pentru imunizarea in masa.

Daca viteza de transformare a virusului in alte mutatii mai contagioase este mai mare decat cea a imunizarilor, eficacitatea progamului de vaccinare devine irelevanta.

Continuati sa urmati sfaturile autoritatilor si sa speram ca totul va fi bine! Purtati doua masti de protectie, spalati-va des pe maini de mizeria din jur, stati cat mai departe de oamenii care va pot face rau.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.