Se spune că, în drum spre Teatrul lui Pompei, unde aveau loc în mod excepțional lucrările Senatului și unde urma să fie asasinat, Iulius Caesar i-ar fi spus, zâmbind, profetului care îl avertizase cu mult timp înainte “să aibă grijă de Idele lui Marte”(jumătatea lunii martie): “A sosit Idele lui Marte” (în sensul că nu s-a întâmplat nimic), replica profetului fiind: “Da, dar încă nu s-a încheiat”. (Shakespeare, izvor Plutarh)

Conform lui Eutropius, aproximativ 60 de bărbați au participat la crimă. Caesar a fost înjunghiat de 23 de ori. Deși avea multe răni, senatorii au fost complet neîndemânatici, semn că nu s-au ridicat la nivelul lui Caesar nici măcar când l-au ucis de teamă că avea să instaureze monarhia și să-și consolideze, astfel, puterea…Aproape toate rănile erau superficiale – doar a doua rană în piept i-a fost fatală. În timp ce Cassius Longinus încerca să îl lovească pe Caesar, a ratat și l-a rănit pe Brutus în palmă. Minucius și-a ratat și el ținta și l-a lovit pe Rubrius în coapsă.

15 martie 44 î. Hr. este un eveniment care, cu siguranță, a influențat istoria lumii. Să nu ne grăbim să îi atribuim o superstiție. De fapt, este vorba despre politica ca luptă pentru putere, care, deși are, teoretic, cele mai nobile idealuri în față, se transformă în nişte acțiuni absolut reprobabile care urâțesc oamenii politici și aduc tristețe în rândul oamenilor.

Izvoarele consemnează că după ce l-au ucis pe Caesar, senatorii complotiști au început să strige ”Cetățeni ai Romei, sunteți din nou liberi”. Nimeni nu-i aclama însă, deoarece locuitorii se închiseseră în case după ce auziseră de fapta abominabilă. Uciseseră spiritul politicii și tocmai o redefiniseră ca trădare în cea mai reprobabilă formă- moartea și în cea mai reprezentativă instituție a poporului: Senatul. Nimeni nu mai voia să îi vadă, oamenii era dezamăgiți. Știau că senatorii nu se gândiseră la oameni, ci la interesele imediate de putere.

Ulterior, cei care au complotat împotriva lui Iulius Caesar în Idele lui Marte nu s-au înțeles și au început să se devoreze între ei. Deci, atenție la Idele lui Marte!

Foto: “Asasinarea lui Iulius Caesar” (pictură, 1806) de Vincenzo Camuccini – Muzeul Capodimonte din Napoli

de Viviana Anghel

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.