Se face o saptamana de cand Florin Citu si a depus mandatul de premier. Declaratii politice nervoase, politicianiste si inadecvate au rabufnit ca un gheizer dupa acest incident.

Parlamentul exploda de nervii si indignarea membrilor sai. Inca eram in „societatea veche”, in care politicul functiona ca intr o piesa de teatru din opera lui Caragiale.

Nimanui nu-i pasa de inamicul invizibil care de cateva zile ne-a schimbat viata. In ziua urmatoare, tara si alesii sai au inceput sa se reseteze. Cei care erau la panda in scaunele si birourile politice au votat fara cracnire tot ce ar fi respins prin grai si actiune.

Intr-un timp scurt joaca de a politica s-a transformat in scoala de responsabilitate. Cu mici exceptii, oferite de unii care inca mai confunda seriozitatea cu retorica damboviteana, avem o noua atitudine.

Iata ca, Parlamentul poate fi solidar si functional. Ba chiar mai mult, poate lucra fara sa ocupe inutil spatiul si timpul romanilor. Era nevoie de acest model impus pentru a-i disciplina pe cei care reprezentau, teoretic, elita societatii.

Sa nu ne facem iluzii. Oamenii nu se vor schimba brusc si de la sine. Acum doar le este teama si incearca sa nu abuzeze de tensiunea crescanda a publicului.

Ce trebuie sa facem cu totii este sa profitam de moment. Sa le amintim alesilor, la fel si decidentilor, ca aceasta atitudine este normalitatea si sa fim perseverenti in acest scop si dupa ce ne vom reveni din incercarea prin care trecem.

Nu doar ei trebuie sa se schimbe. Si ceilalti au obligatia sa invete ce inseamna respectul, responsabilitatea, meritocratia, competenta.

Sa nu uitam ca a fost nevoie de un nou concept „distantare sociala” ca sa luam distanta de ipocrizia care ne a contaminat atatea decenii. S-o folosim din plin in viitor.

de Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.