21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

OAMENI CU DEFICIT DE OMENIE

OAMENI CU DEFICIT DE OMENIE

„Nu sunt restrictii, sunt limitări ale confortului”. Alin Stoica, prefectul Capitalei

”Ce știm acum este că atunci când crește mobilitatea crește și rata de răspândire. Ce trebuie să facem este să dăm timp campaniei de vaccinare”, Florin Cîțu, premier

Cand te uiti cum se imbulzesc romanii prin magazine inainte de ora de inchidere impusa, te intrebi daca este vorba de limitarea confortului sau de neglijarea pericolului. Fiindca oricat de intelegator ai fi cu respectarea unor restrictii, la ce bun sa le aplici daca efectul este contrar scopului?

Dupa inghesuiala din metrou, avem acum si aglomeratia din magazine. In Grecia, s-au gasit solutii omenesti pentru evitarea aglomeratiei la cumparaturi. La noi, singura idee a fost  reducerea orarului magazinelor cu doua ore, pentru a-i trimite mai repede acasa pe lucratorii comerciali. Aceasta logica naucitoare a fost emisa de Raed Arafat. Un personaj public care, cu un deceniu in urma, i-a scos din case pe romani, dar, ce ironie!, acum este cel care ii tine cu forta in case.  

Mereu am spus ca marea problema a oficialilor nostri este modul in care comunica. Dar nu ma gandesc la tehnici rafinate de PR sau la exprimari sofisticate. Din contra, vad ca oricat de populare le sunt vorbele, sensurile sunt nepotrivite. Imi este greu sa inteleg ce se intampla cu acesti oameni cand ajung in posturi inalte. Nu sunt naiv, stiu ca perceptia din exterior este diferita de realitatea din interior. Pricep ca sunt chestiuni sensibile si anumite obligatii de rezerva determinate de rolul pe care il au.

Dar aici nu vorbim de secrete sau sobrietatea necesara exprimarii oficiale. Vorbim de castigarea increderii populatiei. Orice guvernant ar trebui sa inteleaga ca este in serviciul cetateanului si la bine si la rau. Oamenii nu vor sa auda vesti proaste, pentru ca atunci nu iti mai justifici locul. Trebuie sa demonstrezi ca-l meriti prin oferirea unei solutii sau sperante.

In vremuri de criza, liderii ii incurajeaza pe oameni, le insufla sperante si le comunica rezultate pozitive, chiar daca viitorul este incert. Am vazut ca prin gurile unor figuri publice se plimba mult cuvantul empatie. Cati dintre cei care spun asta stiu si cum se transmite aceasta stare?

 Acesta este intr-adevar handicapul tuturor politicienilor din zilele noastre. Vorbesc in public, dar nu cu publicul. Rostesc cuvinte, dar fara emotie. Sunt atenti la vorbe, dar nu transmit sentimente. Inteleg ce fac, dar nu-i inteleg pe ceilalti care nu stiu ce sa faca. Empatic nu este omonimul lui telepatic! Doar rimeaza. Un individ empatic nu trebuie sa fie si carismatic, ci doar unul care intelege suferinta celuilalt. Fiindca au o lipsa accentuata de compasiune, liderii nostri nu conving. Sunt in deficit de sentimente fata de oamenii obisnuiti si cred ca viata lor este reperul corect pentru viata celorlalti.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.