26.4 C
București
vineri, mai 27, 2022

TEHNICI DE SUPRAVIEȚUIRE ÎN FUNCȚIE

„Am stabilit cu colegii mei şi vom face o modificare statutară – candidatul pentru alegerile prezidenţiale nu va mai fi desemnat de către Comitetul Politic Naţional. Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului pe o perioadă de timp limitată, cine doreşte, în fiecare organizaţie vor merge candidaţii, să vedem, statutar, chiar susţinerea unui candidat independent, să vedem dacă doresc. S-a terminat o dată pentru totdeauna, în interiorul PSD, ca preşedintele partidului este obligat să fie şi candidatul la funcţia de preşedinte al României. Nu am avut discuţie cu absolut niciun coleg, nici măcar eu cu mine.” Marcel Ciolacu, presedinte  PSD

De ceva timp, liderul social-democratilor incearca sa ocupe spatiul mediatic cu teme de dezbatere mai putin controversate. A eliminat justitia, statul paralel, imaginea de partid stat din discursul public. Noua directie de comunicare favorizeaza teme pozitive ca revizuirea Constitutiei, improspatarea activului de partid si transformarea identitara a PSD. Ideea decuplarii candidatului la prezidentiale de seful partidului este statutar noua, dar nu neaparat revolutionara.

PSD a avut dintotdeauna aceasta cutuma a propulsarii liderului in scrutinul prezidential. Desi pare o initiativa progresista, de detasare de trecut, in fapt se poate ajunge la un blocaj sau la o falsa alegere. Pentru ca Romania nu are un sistem politic si electoral ca in America. Alegerile preliminare presupun o competitie interna in care cel mai important element este atragerea de fonduri uriase de campanie. Acest lucru este imposibil pentru modelul de finantare a partidelor din Romania. Apoi, un candidat care sa-l puna in inferoritate pe seful partidului este condamnat sa esueze daca echipa presedintelui de partid simte ca pierde puterea in interior. Iar un alt dezavantaj este confuzia in care este plasat electoratul.

Daca un presedinte de partid nu are curajul sau sustinerea pentru cea mai importanata functie in stat, inseamna ca nu-si justifica pozitia pe care o detine. Mai curand, vad cu adevarat revolutionara o reforma interna prin care sa fie sincronizate doua actiuni: competitie intre tandemuri de candidati (presedinte – premier), respectiv alegerea leadership-ului de partid prin vot deschis, adica fara liste inchise in care seful controleaza voturile organizatiilor. 

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.