11 februarie 1945 – 75 de ani de la Conferința de la Yalta

Având în vedere că au apărut numeroase articole în care se afirmă că, la Yalta, România a fost „vândută” sovieticilor de către SUA și Marea Britanie, am considerat necesar să fac câteva precizări.
La Yalta, Aliații au încercat doar să limiteze proporțiile dezastrului creat atât de conflagrația în sine, cât și de avansarea amenințătoare a Armatei Roșii.
Să nu ne grăbim, așadar, să condamnăm deciziile luate, întrucât țările occidentale erau epuizate de pe urma războiului și nu mai puteau impune URSS ce să facă, Europa de Est fiind deja pierdută.
Acolo, la Yalta, Churchill și Truman au încercat, de fapt, să salveze țările din Vest, fiindcă sovieticii aveau de gând să ajungă până la Atlantic.Le-au limitat acestora prezența în Germania, împărțind-o în 4 zone de influență, au salvat Austria din ghearele lor și, de asemenea, Grecia. Mai mult nu s-a putut obține atunci.

de Gilly Graur

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.