”Dacă avem o majoritate i-aș propune domnului Simion să depunem o moțiune de cenzură, să dăm acest guvern jos, al pierzătorilor. Mi se pare mai oportună schimbarea guvernului, chiar după 50 de zile, dar mai ales după ce-am văzut cu ce buget doresc să vină, decît suspendarea președintelui. Cred că este o temă falsă. Nu există nici o șansă de inițiere din punctul meu de vedere.” Marcel Ciolacu, presedinte PSD

Revedeti indexul democratiei si cum stateam in 2020 la “functionarea guvernului” si la ”cultura politica”.

Sa nu ne miram ca principalul partid de opozitie vede necesar sa schimbe guvernul dupa o luna de activitate, dar nu considera important sa analizeze eventualele derapaje de ordin constitutional ale sefului statului.

Aici vedem o fractura logica, care poate ca nu este intamplatoare. Adica, acolo unde ai nevoie de o majoritate sa darami prin motiune de cenzura un guvern, nu mai vezi posibila strangerea unei majoritati cand initiezi un demers de supendare a presedintelui.

Evident ca un rationament bazat pe ipoteze false ajunge la concluzii false.

Contorsionarea logicii are cel mai probabil un sens ascuns: nu vrem sa punem in primejdie mandatul presedintelui (chiar daca decizia apartine poporului si nu clasei politice), dar ne vom bate de pe margine sa intram la guvernare prin jocurile de culise din Parlament.

Totusi, in respectul logicii, indiferent de ce majoritate dispui, apararea ordinii constitutionale este mai presus de formarea unui Guvern al politicienilor. Daca n-ar fi asa, atunci nici democratii americani n-ar fi incercat de doua ori sa-l demita pe fostul presedinte Trump, fara sa aiba vreo majoritate formata.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.