Se termina un ciclu electoral care a inceput in mai anul trecut. O perioada lunga, dar clarificatoare pentru multi dintre noi.

Romania este mereu blocata in conflictul nesfarsit al pretendentilor la pozitiile de putere in stat. Aceasta lupta de uzura ne-a luat prizonieri fara voie.

Pe langa oboseala cronica acumulata din sirul de teste politice prin alegeri, am avut de indurat si o decuplare fortata a legaturii cu guvernantii si reprezentantii nostri in institutiile nationale, din cauza pandemiei.

Cei mai multi dintre noi asteptam indiferenti un final care sa aduca linistea sau macar pacea intre beligeranti. Dar nu ne vom bucura prea tare de aceasta perspectiva cat timp nu exista vreo garantie ca viitorul va insemna si vindecarea ranilor.

Suferinta nedeclarata a multor romani nu se poate trata prin vorbe si indemnuri. Efortul de refacere a parteneriatului dintre politic si cetatean este mult prea mare pentru niste politicieni razboinici afectati de sindromul post traumatic al pastrarii unor redute de putere.

Indiferent de castigator, asteptarea multora este legata de speranta acestui armistitiu pe care insa nu se stie cine il va accepta. Si apoi, sa rasara din cenusa acestui parjol de suflete arse un lider providential. Un pacificator si unificator care sa uite de soldati si sa-si aduca aminte de ceilalti, civilii lasati sa se descurce singuri pe unde s-au refugiat. Pe acel om il caut si nu-l vad. Spre acel deznodamant ma uit dupa 6 decembrie si nu mi-l pot reprezenta cu claritate.

Noi, cei care nu suntem in transeele luptei pentru putere, n-avem nevoie de generali care sa conduca armate pe timp de pace, ci de salvatori constructori care ne apara viata si bunastarea pierdute in acesti ani razboinici.

Iar daca o lupta trebuie data, aceea nu poate fi dusa cu soldatii politici, ci numai cu voluntarii unei reconstructii nationale. Din randurile celor care se dedica acestui plan national se vor ridica salvatorii sau constructorii. Pe ei trebuie sa i caute si sa i aduca mai aproape un conducator luminat. Fiindca pacea si bunastarea se construiesc cu oamenii de caracter, liberi in gandire si devotati scopului, nu sefului.

de Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.