Dezvoltare cu bani europeni: un proiect complex durează, de la luarea deciziei politice până la finalizare, între 8 și 15 ani. Asta în Germania! Știți povestea cu aeroportul cel nou din Berlin, nu mai insist. Și pe măsură ce paranoia birocrației de la Bruxelles crește, ca și influența ei asupra tuturor guvernelor naționale, durata de execuție a unor astfel de proiecte va crește, și odată cu ea și costurile.

UE a devenit mult prea complexă pentru a mai putea fi guvernată de la Bruxelles. E blocajul cunoscut în țările din Est, în timpul economiilor planificate. Deși planificarea le-a dezvoltat, totuși. Acum nici măcar la nivelul de planificare din Est nu mai e.

Soluția este simplă: creșterea autonomiei decizionale a statelor membre. Costurile generate de posibila corupție ar fi oricum mai mici decât costurile generate de birocrația de la Bruxelles și regulile ei.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.