BALCIUL VANITATILOR
EMISIUNE SCRISA DEDICATA OAMENILOR INTELIGENTI

INTRE VOINTA SI PUTINTA ESTE STIINTA
De cate ori ceva nu merge conform planului sau ii ia prin surprindere pe decidenti, fie ei in opozitie sau la putere, scuza perpetua si instantanee este comunicarea deficitara. Desigur ca ei au si dreptate. Partial. Mereu comunicarea este vinovata cand publicul sau presa gasesc fisuri in mesajul transmis. Dar partea nevazuta a comunicarii este aceea cand greseala neasumata este aruncata in contul unei erori tehnice, cu autori anonimi. Acest subterfugiu, pe care publicul nu l poate verifica la sursa asigura o protectie relativa, in speranta ca nu mai este necesara explicarea greselii si identificarea cauzei sau a vinovatilor. Astfel trebuie inteleasa publicarea in avans a raportarii zilnice a cazurilor de COVID 19 pe pagina oficiala a PNL. Se asuma faptul ca in Romania, Guvernul si partidul aflat la putere sunt intr o continua simbioza. Dar se presupune ca aceasta legatura este bine protejata si executata de persoane instruite si de incredere. De aceea, cand astfel de comunicari subterane ajung in vazul lumii descoperim cu adanca uimire ca partidul conduce si Guvernul produce. Iar de aici incolo, orice este contrar parerii oficiale devine intolerabil. Asa cum a devenit decizia CCR care a produs urmatoarea reactie a sefului Guvernului: “E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil”. Trecem peste aceasta ciudata si riscanta invitatie la dezordine constitutionala pentru a afla raspunsul la o intrebare simpla: din atatia juristi si specialisti in drept nimeni n a gasit o solutie legala conforma cu rigorile constitutionale? Stia pana si un profan ca drepturile si libertatile nu pot fi restranse prin acte administrative ale autoritatii executive. Nu era previzibil ca este nevoie de o lege pentru aplicarea masurilor de carantina si izolare, asa cum a fost adoptata cea care stabilea regimul starii de alerta?

TESTE PENTRU VIRUSI SI POPULISM
Pana la sfarsitul lunii august zeci de mii de romani vor fi testati pentru stabilirea ratei aproximative de infectare cu noul coronavirus. Este o metoda stiintifica si utila pentru masurarea impactului bolii asupra celor care au fost infectati si s-au vindecat. De fapt, aceasta este prima testare in masa in care banii si scopurile au o ratiune de utilitate publica. In caz ca va preocupa ce se intampla cu testarile din Bucuresti, acelea sunt doar erori de strategie comunicationala. Din 11 000 de persoane invitate la analize au ramas mai putin de jumatate si nici acelea nu au vreo relevanta stiintifica. Din pacate, tara a fost cuprinsa de o rapacitate extrema a multor autoritati locale care au cheltuit in nestire banii comunitatilor pentru proiecte fantastice sau populiste. Nu e de mirare. Toti sunt in campanie electorala pana in septembrie. Fie bat tarusi in santiere, fie devin populari cu injuraturi aruncate pe bannere, fie iau decizii de ochii lumii pentru deblocarea traficului sufocant.

INCEPEM RAZBOIUL CU UN ARMISTITIU
“Ne putem aștepta să se anunțe că nu vor mai avea loc alegeri locale anul acesta și se vor transfera pentru anul viitor atât alegerile locale, cât și cele parlamentare. Nu sunt speculații, sunt aspectele pe care le discutăm în ședințele pe care le avem, informațiile pe care ni le transmite președintele partidului, Marcel Ciolacu, probabil din discuțiile la nivel înalt care au loc în această perioadă”. – Gabriela Firea, primar

Cu astfel de date opereaza in aceste vremuri tulburi politicienii. Desi neexprimata public, ideea unei amanari sine die a alegerilor este cel mai atragator scenariu. Cei care sunt la butoanele deciziilor, participanti in paradoxul romanesc al unei relatii politice stranii in care doua partide detin puterea, dar sunt in opozitie unul fata de altul, nu vor sa lase poporul sa decida prea curand cine sa preia controlul pentru urmatorul ciclu electoral. Cu exceptia PNL, care teoretic ar avea ca scop sa preia cat mai rapid puterea si in Parlament, toate partidele sunt atrase de perspectiva unui status quo etern. PSD are acum majoritatea parlamentara si cele mai multe primarii, USR trage sa creasca pe seama PNL, Pro Romania sa adune din procentele pierdute de stanga, PMP, ALDE si restul, sa nu riste clasarea sub pragul de 5%. Asa se explica gandul ascuns al tuturor celor care isi aranjeaza conjunctural momentul confruntarii cu electoratul. Iar lovitura primita de primarul Capitalei din partea Pro Romania (lista separata de candidati) este doar o dovada ca un pas gresit intr o alianta nepotrivita poate reduce considerabil capacitatea de negociere in viitor. PSD risca sa ofere puncte electorale pretioase daca se aliaza cu alti competitori, insa in acelasi timp risca sa piarda bastioane vitale in batalia cu liberalii daca nu obtine sustinerea Pro Romania. De aici si tergiversarea unor solutii sau impaciența unor personaje din fosta sau actuala ierarhie executiva a PSD.

ALEGERI PANDEMICE
In schimb, in alte tari, fie ele europene si/sau democratice s au organizat referendumuri, alegeri si alte consultari publice. In Polonia, Franta, SUA sau Rusia, pandemia nu a amanat exercitarea drepturilor electorale. Iar politicienii nu s au ascuns dupa stari de alerta in speranta ca isi vor maximiza beneficiile de partid. Nu exista niciun model garantat ca poti castiga alegerile exploatand efectele crizei sanitare. In Polonia, presedintele in exercitiu este pe val si poate obtine un nou mandat. In Franta, partidul presedintelui in functie a pierdut catastrofal alegerile municipale. In Rusia, Vladimir Putin a obtinut (printr un referendum aranjat cu grija) inca 10 ani de domnie peste Maica Rusie.

PROGRAME PENTRU SUFLETUL ALEGATORULUI
Pana cand vom ajunge in fata urnelor avem deja doua programe electorale, nedeclarate oficial. Printr o manevra abila care s a terminat cu un lesin, PSD a lansat acum doua luni planul economic “Repornim Romania”, o propunere cu bataie lunga pentru atragerea electoratului spre oferta de guvernare a social democratilor. PNL a plusat acum si ne ofera o alta perspectiva: Planul national de investitii si relansare economica “Recladim Romania”. Sa analizam cele doua propuneri din perspectiva strategiei politice. Ambele pornesc de la efectele dramatice ale pandemiei asupra evolutiei economice. Singura diferenta majora intre cele doua programe este de conceptie doctrinara. PSD propune o relansare a unui plan de guvernare castigator in alegerile din 2016, oprit brusc in noiembrie 2019. Sa ne amintim ca in 2018 Liviu Dragnea a promovat o lege „Strategia Romania 2040” care stabilea directiile strategice de dezvoltare. Legea a fost declarata neconstitutionala fiindca obliga orice Guvern sa execute in viitor deciziile unui partid politic. PNL tinteste si el un orizont indepartat – 2030 – dar prin schimbarea modelului economic socialist, adica renuntarea la dezvoltarea bazata pe stimularea consumului si punerea accentului pe cresterea pe credit. De fapt, sunt cele doua modele economice clasice in care unii propun sprijin din fonduri publice pentru clasa de mijloc, iar ceilalti sanse egale intr o competitie libera prin reducerea poverilor fiscale. Nu trebuie sa privim in alta cheie aceste doua programe. Ele sunt expresia fidela a modului cum se pozitioneaza “dreapta” si “stanga” atunci cand castiga alegerile. Nici PSD nu a gresit cand a mizat pe cresterea puterii de cumparare si recuperarea decalajelor fata de alte state UE. Nici PNL nu este in eroare cand propune o dezvoltare bazata pe investitii in domenii strategice si sprijin financiar pentru micile afaceri. Teoretic sunt corecte. Practic sunt greu de aplicat intr o tara imprevizibila si lipsita de resurse sanatoase. Daca ne uitam la cateva propuneri din vechiul program de guvernare al PNL (cel din 2016) vom intelege ca promisiunile sunt valabile si azi, unele chiar fiind preluate de adversarul sau politic. Iata cateva:

Eliminarea impozitarii tuturor categoriilor de pensii; Creşterea alocaţiilor pentru toţi copiii, la valoarea de 200 de lei; Legea salarizării unitare; Reducerea cu 50% a numărului de impozite şi taxe; infiintarea Bancii de Dezvoltare şi Investiţii a României ca instrument complementar viitorului Fond Român de Dezvoltare Urban Rural; Racordarea României la rutele europene de transport rutier prin autostrăzile UNIRII, Sibiu – Pitești, Comarnic – Brașov, OLTENIA, MOLDOVA, Constanța-Mangalia, Centura de Sud şi Nord a Bucureştiului; Neimpozitarea pensiilor militare; Asigurarea anuală prin bugetul de stat a minim 2% din PIB pentru sistemul național de apărare.

ARTA CONTESTARII IN MASA
Ca niciodata in alti ani, 62 000 de contestatii au fost depuse la Bacalaureat. Aproape 93 000 de elevi au promovat, din cei 155 000 inscrisi oficial. In Bucuresti, din 17 700 de elevi care au sustinut examenele, 7 400 au facut contestatie. Este un semnal important care ne arata cat de instabila este relatia de incredere intre elevi si examinatori. Plus faptul ca multi dintre cei care n au obtinut media de absolvire sunt incurajati sa conteste influentati de vastitatea imposturii sau a plagiarismului tolerate de societate. Si daca la noi preocuparile sunt legate de contestarea unor rezultate scolare, la americani in plina afirmare radicala a drepturilor minoritatilor apar excesele sau represaliile. Activisti violenti ai miscarilor antirasiale, unele care se considera progresiste, doboara statui ale conducatorilor sudisti din razboiul de secesiune, ale unor presedinti sau personaje cu notorietate din istoria moderna a tarii. Este o dovada ca societatea americana este dominata in continuare de resentimente si frustrari nerezolvate in decenii de aplicare sterila a dogmei corectitudinii politice.

de Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.