Amânați alegerile! Este cel mai iresponsabil gest din partea Guvernului Lodovic Orban (PNL) să organizeze alegeri locale și generale în toamna acestui an, în contextul pandemiei de #coronavirus. Jocul politic ar trebui să fie deprioritizat acum în favoarea combaterii eficiente a răspândirii #covid19. Putem vorbi pe două paliere:

1. Palierul epidemiologic. Nu, Ludovic, nu ai oprit nimic. Dacă ai mai puține teste la nivel național câteva zile, evident vei avea mai puține cazuri depistate. Rata de infectare și transmiterea intracomunitară se mențin ridicate și nu, nu aglomerația de pe litoral e cauza-rădăcină, ci strategia eșuată a autorităților, unicat în Europa. Statul nu subvenționează testarea la liber, se limitează la o definiție de caz deja contraproductivă, vânează strict simptomaticii, internează inutil asimptomaticii și nu face anchete epidemiologice serioase (e dezastru la DSP-uri, incompetență uriașă) pentru izolarea contacților și oprirea răspândirii virusului, ca în alte țări. La ATI situația e la limită.

După experiența alegerilor de astă-primăvară din Franța, a căror organizare generat explozia infectărilor, să vrei să faci alegeri în România în condițiile date echivalează cu ignoranță și iresponsabilitate potențial criminală. Guvernul nu are resursele și infrastructura pentru a asigura desfășurarea uniformă la nivel național a alegerilor în condiții sanitare ok. Cum te legitimează la secța de votare cu juma’ de față acoperită de mască fără s-o dai jos? Se dezinfectează ștampila după fiecare alegător? Se dezinfectează cabina de vot după fiecare alegător? Cum facem cu cartea de identitate care se plimbă de la angajatul STS cu tableta la comisia cu tabelul de vot? Una, două, trei zile de alegeri chiar nu contează, pericolul rămâne și e real. Guvernul vrea prelungirea stării de alertă cu menținerea măsurilor restrictive în vigoare, restaurantele nu-s deschise la interior, dar secțiile de votare sunt sigure. Logic.

2. Palierul reprezentativității. Mulți s-au plâns în 2016 că Firea a fost aleasă primar general de un procent scăzut de bucureșteni, deci n-ar avea legitimitate, deși legea nu prevede un cvorum minim de prezență la urne în acest caz. Cu toată pandemia, foarte mulți oameni vor fi reticenți să meargă la vot, ceea ce va genera o reprezentativitate scăzută, necorelată cu realitatea, a autorităților care vor rezulta în urma procesului. Democrația funcționează cel mai bine când lumea votează cât mai mult și Guvernul ar trebui să urmărească interesul cetățenilor, nu cel al partidului sau partidelor de la putere.

Racolarea masivă, megaimorală și penibilă de primari de la „ciuma roșie”, PSD, arată că PNL are un plan bine conturat și de-asta vrea alegeri acum, cu orice preț. E extrem de periculoasă această abordare, iar celelalte partide și ONG-urile extrem de vocale în a promova organizarea alegerilor anul ăsta sunt complici. E foame de bani și de putere, iar luciditatea nu prevalează.

Bonus: 3. Precampania și campania electorală. Odată cu decalarea calendarului alegerilor, a alerga după semnături și a încerca mobilizarea electoratului în afara activului de partid sau a susținătorilor fervenți sunt activități foarte dificile în iulie-august, cu populația disperată să plece în concedii după lockdown și relaxarea restricțiilor. Prioritățile politicienilor sunt paralele cu prioritățile cetățenilor, dar așa a fost mai mereu.

2020 e printre cei mai ciudați ani din istorie. Eforturile ar trebui să se concentreze pe combaterea pandemiei, nu pe jocuri politice meschine și împărțirea zonelor de influență și control. Încăpățânarea Guvernului și a majorității Opoziției de a organiza alegeri se traduce în dispreț față de sănătatea publică și ignorarea oricăror priorități reale la nivel național.

Amânați alegerile! Viața oamenilor e mai importantă decât afacerile partidelor!

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.